mika-baumeister-UHVndV0rsqw-unsplash

U studenom se u Zagrebu organizira prvi klimatski Marš za opstanak: “Vrijeme nam istječe!”

GREEN_300_listici_sredina

Hod za bolje sutra

U petak 12. studenog prvi će se put u Hrvatskoj hodati za klimu i klimatske promjene. Riječ je o Maršu za opstanak kojeg organiziraju Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji.

U petak 12. studenog s početkom u 18:00 sati Fridays For Future Croatia, učenički i studentski pokret koji se bori za klimatsku pravdu te Extinction Rebellion Zagreb, dio globalnog pokreta za zaštitu života na zemlji, organiziraju prvi klimatski marš pod nazivom Marš za opstanak. “Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah”, tvrde iz organizacije. Kako dodaju, premda mala zemlja, i Hrvatska igra svoju ulogu u klimatskoj krizi kada se gledaju emisije po glavi stanovnika i, kako znanstvenici upozoravaju, mediteranska prosječna temperatura već se podigla više od svjetskog prosjeka – za 1,5 °C. “Zato povodom zadnjeg dana konferencije COP 26 u Glasgowu izlazimo na ulice centra Zagreba i tražimo da se klimatska kriza tretira kao primarna na svakoj razini političkog i gospodarskog odlučivanja. Također, smatramo da je klimatska pravda neraskidiva od društvene pravde, što znači da trebamo sustavne, promišljene, dugoročne i održive promjene koje neće biti nauštrb najranjivijih u društvu, marginaliziranih zajednica i država globalnog juga koje su već teško pogođene klimatskom krizom”, dodali su iz organizacije koji su naveli da ovogodišnjem 26. COP-u početkom studentog u organizaciji UN-a prethodi 25 takvih konferencija od kojih se očekivalo da će države svijeta svojim klimatskim politikama poduzeti ambiciozne korake za očuvanje klime, no donesene odluke ostale su mrtvo slovo na papiru.

Marš o čijoj će ruti u Zagrebu naknadno obavijestiti na Facebooku, podržavaju Znanstvenici za klimu, Extinction Rebellion Dalmacija, Zelena akcija, Forum za održivi razvoj Zeleni prozor, udruga Vestigium, Zasadi stablo ne budi panj!, Prijatelji životinja, Građanska inicijativa Travoltino i Greenpeace Hrvatska. “Marširat ćemo jer najbogatijih 10 posto ljudi uzrokuje pola svih individualnih emisija stakleničkih plinova, a 100 najvećih fosilnih korporacija uzrokuje preko 70 posto industrijskih i za to ne snose odgovornost. Jer nakon svih akcija, prosvjeda i napora klimatskih i okolišnih inicijativa, udruga i organizacija, nakon održanih konferencija i potpisanih sporazuma, politički vrh i dalje nije voljan dati suosjećajan i funkcionalan odgovor na klimatsku krizu. Jer ne želimo biti generacija koja svjedoči izumiranju, a ne poduzima ništa. Zalažemo se za solidarno, mirno, permakulturno, energetski nerasipno i pravedno te uopće demokratsko društvo, kao i klimatski što stabilniju, sigurniju budućnost za sva živa bića”, zaključuju.

PHOTOS BY: Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.