stan3

Grad Trogir adaptirao stari gradski stan i osigurao trajni smještaj beskućnicima

GREEN_300_listici_sredina

Renovacijom do dostojnog života

Dvoje beskućnika na području Grada Trogira napokon ima dostojan život. Naime, Grad je adaptirao stari gradski stan ne bi li osigurali trajni smještaj onima kojima je to najpotrebnije, a takvih u Hrvatskoj ima sve više.

Kako bi se pomoglo i omogućio donekle dostojan život onima najpotrebnijima, Grad Trogir odlučio je prenamijeniti i preurediti stari gradski stan i time osigurati smještaj beskućnicima. Stan je nakon višemjesečne adaptacije uspješno spreman za trajni smještaj dvoje beskućnika.

Jednosobni stan u centru

Naime, Grad Trogir je u sklopu projekta Centar socijalne inkluzije realiziran putem poziva Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb, adaptirao je stan za trajni smještaj dvoje beskućnika. Riječ je o jednosobnom stanu u Ribarskoj ulici u staroj gradskoj jezgri u neposrednoj blizini rive.

Nedavno je stan dobio stanare

Kako doznaje Trogirski portal od Ruže Kovačević Bilić, pročelnice Odjela za društvene djelatnosti pri Gradu Trogiru stan je renoviran u prosincu prošle godine, opremljen je namještajem i kućanskim potrepštinama te su korisnici nedavno uselili. Svoj topli dom konačno imaju šezdesetpetogodišnji muškarac porijeklom iz BiH koji je dugo živio na trogirskom području i 73-godišnja žena iz Trogira koju život nije baš “mazio“.

“Ovaj projekt je najprije kvalitetno apliciran, a i besprijekorno bio u provedbi koja je rezultirala trajnim smještajem dvoje beskućnika. Istaknula bih kako smo značajno podignuli ljestvicu u pružanju socijalnih usluga u odnosu na druge male gradove te ćemo nastojati postići održivost ovakvih projekata i ubuduće. Cilj nam je da se dodatne socijalne usluge što više financiraju iz Europskih sredstava što je svojom uspješnosti pokazao i ovaj projekt”, istaknula je za Trogirski portal istaknula je Kovačević Bilić.

Sve je veći broj ljudi bez doma

Za ovaj hvalevrijedan projekt je bilo osigurano 1.999.016,71 kuna iz EU Fonda. Samo je 14 gradova u Hrvatskoj koji imaju prihvatilišta za beskućnike, a ukupni je hrvatski smještajni kapacitet 430 korisnika. Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike u Hrvatskoj ih je više od 1000, a kada bi se njihov broj računao prema ETHOS tipologiji, tada bi se sigurno došlo do brojke od 7000 osoba bez domova, a brojke bi mogle i rasti, stoga su adaptacije gradskih stanova i više nego pozitivan smjer u kojem bi se naše društvo trebalo kretati.

PHOTOS BY: Grad Trogir / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.