clint-bustrillos-K7OUs6y_cm8-unsplash

Gotovo jednoglasna odluka: “Na proizvodima će biti oznaka koliko ih je lako popraviti u slučaju kvara”

GREEN_300_listici_sredina

Usvojena Rezolucija o pravu na popravak

Sa samo 3 protiv i 13 suzdržanih Rezolucija o pravu na popravak gotovo je jednoglasno izglasana u Europskom parlamentu. Autorica Rezolucije Biljana Borzan istaknula je ujedno i kako živjeti zeleno ne bi trebala biti privilegija bogatih, već standard za sve u EU.

Europski parlament je danas gotovo jednoglasno usvojio Rezoluciju o pravu na popravak koju je ranije predlagala naša europarlamentarka Biljana Borzan koja je jedna od glavnih autorica, a koja je tijekom rasprave istaknula kako živjeti zeleno ne bi trebala biti privilegija bogatih, već standard za sve u EU. “Čak 77 posto građana EU preferira popravak od kupovine novog uređaja, a moje istraživanje u Hrvatskoj je pokazalo kako 81 posto ljudi smatra kako je popravak neisplativ- što zbog skupih ili nedostupnih rezervnih dijelova, što zbog nedostatka servisa“, rekla je Biljana Borzan.

Njezino istraživanje pokazalo kako 90 posto građana Hrvatske smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara. “Građani trebaju znati u trenutku kupnje je li uređaj moguće popraviti te koliko su dostupni rezervni dijelovi. Zato tražimo oznaku popravljivosti. Isto tako, tražimo da su upute o dizajnu proizvoda dostupne kako serviserima, tako i građanima. Oni koji nose uređaje na popravak, trebaju dobiti financijske olakšice“, istaknula je Borzan.

Vrlo je zadovoljna što je u rezoluciji usvojena zabrana ugrađenih kvarova, jer kako kaže, građani joj se najviše žale da im se proizvodi pokvare u drugoj ili trećoj godini rada – odmah nakon isteka obaveznog jamstva. “Našim građanima se najviše kvare mobiteli, tableti, printeri i perilice za rublje. To su vrlo skupe stavke za kućni budžet. Ponašanje kupi-iskoristi-baci je neodrživo, kako za budžet građana, tako i za okoliš. Kad bi cijeli svijet bacao smeća kao EU, trebala bi nam skoro tri planeta da ga odložimo. Popravkom i prenamjenom proizvoda stvara se daleko više kvalitetnih i ekoloških prihvatljivih radnih mjesta nego bacanjem ili čak recikliranjem”, zaključila je Borzan. Rezolucija je usvojena sa 509 glasova za, 3 protiv i 13 suzdržanih.

 

PHOTOS BY: press, instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.