Predstavljamo vam Greenlidere: Ovih devetero kandidata u utrci je za prestižnu nagradu

GREEN_300_listici_sredina

Kategorija u kojoj je bitan vaš glas

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Ovogodišnji Greencajt festival donosi devetero kandidata koji se natječu za nagradu Green Prix u kategoriji Green lider. Posebnost ove kategorije je upravo u tome što vi odlučujete tko će biti Green lider 2022. godine. Predstavljamo vam kandidate.

Za nešto manje od dva mjeseca očekuje nas najzeleniji festival u Hrvatskoj, Greencajt festival koji će se održati od 2. do 5. lipnja u zagrebačkom Rougemarin parku. Festival koji će na jednom mjestu okupiti sve relevantne institucije, kompanije, organizacije, ali i pojedince koji za cilj imaju održivu budućnost, ujedno će i proglasiti pobjednike prestižne nagrade Green Prix u čak šest kategorija, od kojih za njih pet odlučuje stručno Povjerenstvo, a jedina kategorija u kojoj će javnost odlučivati o pobjedniku je kategorija Greenlidera. “U njoj se nalaze kandidati koji imaju značajnu ulogu u socijalnoj zajednici kao pozitivan primjer te svojim djelovanjem motiviraju i potiče druge na usvajanje vrijednosti i obrazaca ponašanja koji promiču održive vrijednosti”,  istaknuo je Vinko Filipić, direktor Greencajt festivala. Vrijeme je da vam predstavimo devetero kandidata koji su svojim djelovanjem zaslužili biti u utrci za ovu zelenu nagradu.

Ivana Bašić, učiteljica OŠ Opuzen

Ova opuzenska učiteljica dobitnica je međunarodnih nagrada – Green ThinkerZ Awards 2020. koju dodjeljuju istraživači iz Indije, Kine i Australije, i Global Teacher Award za najbolje nastavnike održivog razvoja, koju dodjeljuje Eco Training Center – Švedska. Sudjelovala je u akciji Boranka, zatim u projektu “Plastičnim čepovima do skupih lijekova” za prikupljanje sredstava u svrhe liječenja osoba oboljelih od karcinoma. Projektom “Od Izvora do ušća” razvijala je ekološku svijest kod učenika za očuvanje čistoće rijeka i zaštite vode u Hrvatskoj.

Karlo Vulin, vlasnik pekarnice “Kroštula” 

Karlo Vulin je u suradnji sa Zagrebačkom pivovarom, od ostataka nusproizvoda ječma – pivskog tropa koji bi postao ogroman otpad, stvorio potpuno ekološki prihvatljiv kruh bez aditiva, ali i smanjio količinu otpada. Za svaki kupljen Dupli kruh, drugi doniraju i distribuiraju potrebitim udrugama na teritoriju Republike Hrvatske. Započeo je akciju sakupljanja odbačenog voća za izradu zdravih napitaka. Osviješten je u domeni očuvanja hrane, a održivo nastupa u svakodnevnom poslovanju i načinu života.

Vjeran Piršić, predsjednik udruge “Eko Kvarner”

Vjeran je ekološki aktivist te jedna od najistaknutijih osoba kad je u pitanju zaštita hrvatske obale od devastacije i zagađenja. Vlasnik je solarne fotonaponske elektrane, a u priručniku “Moja energija, moja sloboda” detaljno opisuje kako građani i gospodarstvenici mogu izgraditi vlastite male fotonaponske elektrane i dostići gotovo punu energetsku neovisnost vlastite obitelji ili vlastitog gospodarskog subjekta.

Simon Thomas, britanski veleposlanik u RH

Britansko veleposlanstvo u Zagrebu radi na području održivog življenja i zelene tranzicije. Pokrenuli su kampanju “Beyond Plastic” s ciljem podizanja svijesti o nužnosti prestanka upotrebe jednokratne plastike. Rezidencija – kuća u kojoj živi veleposlanik je pametna i samoodrživa kuća koja koristi solarnu energiju, skuplja se kišnica za potrebe održavanja, uspostavljen je pametni sustav zagrijavanja i hlađenja s ciljem uštede energije te punionica za električna vozila. Britanski program “Carbon Literacy training”, direktno će utjecati na edukativni segment o održivosti i klimi čime postaje prvo ugljično – pismeno veleposlanstvo na svijetu!

Ivana Krstulović Baković, pravnica udruge “Sunce”

Ivana Krstulović radi u Splitu i voditeljica je projekta “Zeleni telefon”, besplatnog servisa koji građanima omogućuje prijavu okolišnih problema. Aktivno doprinosi kreiranju održivih rješenja u okolišu te razvoju okolišnog prava u Hrvatskoj. Najznačajniji sporovi koje je uspješno vodila su postupak pred UN-ovim Vijećem za Arhušku konvenciju, koji je rezultirao direktnom promjenom Zakona o gospodarenju otpadom i spor oko procjene utjecaja na okoliš vezano za suspaljivanje goriva iz otpada u tvornici Cemex. Promovira pravo javnosti na pristup okolišnim informacijama i sudjelovanje u kreiranju nacionalnih zakonskih rješenja.

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Članica je Odbora za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane u Europskom parlamentu. Autorica je Rezolucije za smanjenje bacanja hrane te je pokrenula akciju “Naj donator” – najvećim donatorima hrane u Hrvatskoj. Zadužena je za strategiju “Od polja do stola”, kojom će se do 2030. prepoloviti upotreba pesticida i antibiotika u poljoprivredi. Autorica je Izvješća o održivom zajedničkom tržištu i Rezolucije o pravu na popravak koja želi omogućiti serviserima i potrošačima da povoljno poprave uređaje. Smanjenje otpada joj je prioritet, posebice bacanja hrane i elektronike, razvoj tržišta rabljenom robom te zabrane uništavanja dobara koja se nisu prodala.

Mario Romulić, hrvatski “wild life” fotograf

Mario Romulić je tijekom pandemije započeo s radom na svom biodinamičkom imanju OPG Čudesna šuma, koje se nalazi u okolici Kopačkog rita. Izrađuje i uzgaja šumu hrane, u kojoj se imitiraju prirodni bio-sustavi mlade šume spajajući koncept voćnjaka i vrta. Uzgaja hranu po biodinamičkim principima. Planira izgraditi samoodrživo ekološko turističko naselje posebnim tehnikama od prirodnog materijala. Na imanju često održava biodinamičke radionice, a uskoro će organizirati i radionice prirodnog graditeljstva.

Davor Bruketa, kreativni direktor agencije “Bruketa&Žinić&Grey”

Davor Bruketa kreativni je direktor jedne od najnagrađivanijih kreativnih agencija u regiji s više od 600 domaćih i međunarodnih nagrada za oglašavanje i dizajn. Agencija je kroz godine surađivala s brojnim ekološkim organizacijama i inicijativama poput WWF-a, Zelene akcije, Zelene čistke i Rezolucije Zemlja. Pokrenuli su i vlastiti eko brend odjeće od organski uzgojenog pamuka Brokula&Ž. Godine 2019. pridružili su se inicijativi “Postani plastic-free tvrtka”. Potiče održivo u svakodnevnom načinu života, ali i poslovanja.

Tea Blažević, voditeljica i novinarka N1

Tea Blažević urednica je i voditeljica emisije “Klimatska budućnost” – prva emisija u Hrvatskoj koja sustavno obrađuje teme klimatske promjene, održivog razvoj i zaštite okoliša. Boravila je na najvećem klimatskom summitu u Glasgowu – “COP 26” i informirala javnost kroz cijeli niz specijalnih emisija uživo, izvještavala s aktivističkih prosvjeda, podižući tako svijest o klimatskim promjenama, kao nitko dosad u medijskom prostoru.

Za svog favorita možete glasati ovdje

 

PHOTOS BY: Press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.