screen-post-PWCQR0y_Hpc-unsplash

Borzan: “94 posto građana smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje nego današnji”

GREEN_300_listici_sredina

Ugrađeni kvarovi veliki su problem

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, u Kući Europe u Zagrebu predstavila je rezultate svog istraživanja, a tiču se kvarova u uređajima. Između ostalog, rezultati ukazuju na to kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina kvalitetniji od ovih danas proizvedenih. Ugrađuju li se kvarovi namjerno?

Čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajalo je dulje, a čak 61 posto je uvjereno kako se uređaji proizvodi ugrađenim kvarom kako bi nas primoralo da kupujemo nove proizvode. Pokazalo je to istraživanje hrvatske europarlamentarke Biljane Borzan koje je predstavila u Kući Europe u Zagrebu. “Jedan od najčešćih problema na koje mi se žale naši građani je kvarenje kućanskih uređaja ranije nego što su očekivali. Proizvođači se pravdaju kako građani žele nove modele pa zato kupuju nove uređaje, ali moje istraživanje pokazalo je kako 94 posto građana smatra da uređaji trebaju trajati duže, a preko 60 posto ih je uvjeren da proizvođači namjerno ugrađuju kvarove kako bi nas primorali nakon određenog vremena , najčešće nakon isteka obvezanog jamstva, kupimo novi uređaj“, objasnila je Biljana Borzan.

Njezino istraživanje pokazalo je i kako se građani žale na takozvane digitalne kvarove. Naime, više od polovice građana primijetilo je kako se ažurira operativni sustav, uređaj im uspori ili im pak baterija kraće traje. “Na ovom pitanju radim od 2014. godine i od tada sam u Europskom parlamentu bila glava autora Socijalista i demokrata i za Izvješće i za Rezoluciju o kvarenju uređaja. Prije godinu dana, u Izvješću smo pozvali na zabranu ugrađenih kvarova i ta zabrana je prošla sa samo dva glasa više na plenarnom zasjedanju. Međutim, bilo je dovoljno da Komisija shvati kako je to problem koji muči građane i stvara im financijsko poteškoće. Zato su predložili novi zakon koji uskoro kreće u pregovore“, rekla je Borzan.

Novim zakonom je Komisija predložila zabranu ugrađenih kvarova, oznake koliko je lako popraviti uređaj u slučaju kvara te obaveznu informaciju o očekivanom trajanju uređaja. “Svi smo primijetili kako na primjer lampica za mijenjanje boje na pisaču svijetli prije nego što je stvarno nestalo boje. Nekada skener na printeru ne radi jer u printeru nema boje. Građani mi kažu kako primjećuju da se u perilicama za rublje uvijek pokvari isti dio, ali proizvođači odbijaju staviti kvalitetniji. Sve te prakse ćemo zabraniti. Model kupi-iskoristi-baci neprihvatljiv je i za okoliš i za džepove naših građana”, zaključuje Borzan.

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.