Fermo-Energys-Google-Geothermal-Energy-Plant-released-e1701428212580

Google napaja svoj podatkovni centar obnovljivim izvorima energije, ali nije riječ ni o vjetru, ni o Suncu

GREEN_300_listici_sredina

Evo o čemu se radi

Napredni geotermalni projekt koji financira i razvija Google počeo je proizvoditi električnu energiju bez ugljika. Proizvedena energija sada se koristi u mreži Nevade za napajanje tamošnjih podatkovnih centara tvrtke.

Riječ je o obnovljivom izvoru energiju, a u koji nije uključeno ni sunce, ni vjetar. Kako je to moguće?

Naime, pojednostavljeno rečeno, geotermalna energija nekoć je u teoriji bila ograničena na područja geotermalne aktivnosti, no znanstvenici su otkrili da, ako se buši dovoljno duboko, postoji ekstremna toplina iz jezgre planeta, koja se može iskoristiti za proizvodnju pare te za pogon turbina za stvaranje električne energije, bez ugljika, 24 sata dnevno, kada vjetar ne puše i kada nema sunca.

Iz tog razloga, Google se rano kladio na ovu poboljšanu geotermalnu tehnologiju i sklopio partnerstvo s tvrtkom Fervo Energy sa sjedištem u Utahu, koja koristi tehnike bušenja iz industrije nafte i plina za stvaranje prve elektrane ovakve vrste u Nevadi.

Početni testovi, koje je Google proveo u srpnju ove godine, pokazali su da tehnologija radi, pri čemu se pretpostavljenih 3,5 megavata doista isporučilo.

Razvoj geotermalne energije

Ova posebna bušotina napravljena je u pustinjskim ravnicama, iznad koje je izbušen drugi, plići tunel. Dok se hladna voda pumpa u donje okno, toplina se diže kroz pukotine u stijeni nastale frakiranjem u gornje okno, proces koji je zagrijava znatno iznad superkritičnih temperatura od gotovo 100 stupnjeva Celzijevih.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Kada se nađe na vrhu, pregrijana tekućina kuha još jedan izvor vode kako bi se stvorila para za pokretanje turbine i napajanje Googleovog Henderson City podatkovnog centra.

“Stvarno se nadamo da bi ovo mogla biti odskočna daska za mnogo, mnogo napredniju geotermalnu energiju koja je dostupna nama i drugima širom svijeta”, rekao je za AP Michael Terrell, menadžer za održivost  koji vodi napore za dekarbonizaciju u Googleu.

Iako je Google tek započeo s ovim projektom u Nevadi, postoji potencijal za rast geotermalne energije. Tvrtka je nedavno najavila partnerstvo s projektom InnerSpace, vodećom neprofitnom organizacijom posvećenom globalnom razvoju geotermalne energije.

PHOTOS BY: Google / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.