alex-dudar-MpdLxiIg0P0-unsplash

Google je obećao prepoloviti svoj otpad od hrane do 2025.

GREEN_300_listici_sredina

Održive prakse

S obzirom na to da je otpad od hrane veliki globalni izazov, Google je postavio dva nova cilja kako bi smanjio bacanje hrane.

Hrana koja završi na otpadu proizvodi plin metan, odnosno staklenički plin koji ima 25 puta jači učinak na zagrijavanje planete od ugljičnog dioksida. Svake godine jedna trećina hrane u svijetu završava na otpadu prvenstveno zbog neučinkovitog sustava globalne proizvodnje hrane. Iako je UN postavio cilj kojim želi prepoloviti količinu tog otpada do 2030., novija istraživanja pokazuju da se količina bačene hrane i dalje povećava, te da bi do 2030. godine mogla doseći 2,1 milijardu tona.

Multinacionalna tehnološka tvrtka Google trenutno zapošljava više od 150.000 radnika u 56 zemalja. Ukratko, to znači da svakodnevno poslužuje stotine tisuća obroka za svoje zaposlenike i pritom generira značajnu količinu otpada od hrane. Kako bi smanjili svoj negativan utjecaj na okoliš, u Googleu su odlučili poduzeti akcije kako bi smanjili otpad od hrane.


Posljednjih osam godina Google mjeri koliko otpada proizvede, a prema dobivenim podacima prilagođava nabavku i pripremu hrane. Novitet koji planira uvesti odnosi se na kupovinu “nesavršenih” svježih proizvoda, ali i proizvoda koji su pripremljeni korištenjem prerađenih i često odbačenih sastojaka. To se odnosi na hranu koja ima određena oštećenja na sebi, ali je i dalje savršeno dobra za jelo. Drugi novitet koji uvodi je suradnja s poljoprivrednim partnerima kako bi njihov lanac opskrbe postao transparentniji.

“U procesu ostvarivanja ciljeva koji se odnose na smanjenje otpada od hrane, dijelit ćemo s drugima sve što naučimo”, piše Michiel Bakker, potpredsjednik globalnih programa, nekretnina i usluga u Googleu. “Zajedno možemo održati naš planet zdravim.”

Google je član Akcijskog plana za otpad od hrane koji je izradila neprofitna organizacija ReFED. Budući da je do 10 % svih emisija stakleničkih plinova trenutno povezano s bačenom hranom, smanjenje bacanja hrane značajno pridonosi ublažavanju klimatskih promjena.

PHOTOS BY: Google, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.