rim

Glavni grad naših susjeda uvodi kante za čak 13 vrsta otpada: Moći će bacati ulje, kapsule za kavu, aparate…

GREEN_300_listici_sredina

Za zeleniji i čišći grad

Novi spremnici su dizajnirani uz pametnu tehnologiju pa tako pomoću senzora mjere količinu otpada, elektroničkim putem dojavljuju kada se moraju isprazniti te u slučaju približavanja automobila emitiraju zvuk.

Rim uvodi novi model odvojenog prikupljanja otpada i to na potpuno inovativan način. Sada su uveli mega spremnik koji omogućuje prikupljanje čak 13 različitih vrsta otpada, uključujući male kućanske uređaje, ulje iz kućanstva, mobilne telefone, tonere, video kasete i CD-ove, baterije, sprejeve, knjige, kapsule za kavu i drugo. Riječ je o testiranju novog spremnika u rimskoj četvrti Portuense koji će, ako se pokaže kao dobar odabir, biti postavljen po cijelom gradu.

Novi spremnici su dizajnirani uz pametnu tehnologiju pa tako pomoću senzora mjere količinu otpada, elektroničkim putem dojavljuju kada se moraju isprazniti te u slučaju približavanja automobila emitiraju zvuk.

U Rimu će se odvojeno prikupljati čak 13 vrsta otpada

Zahvaljujući željeznoj podlozi na koju se postavljaju, koja ostaje pričvršćena za asfalt i na koju se spremnici ponovno odlažu svaki put kada kamion završi s pražnjenjem, spremnici su znatno stabilniji čime se onemogućuje njihovo pomicanje i prevrtanje. Također, u donjem dijelu svakog spremnika nalazi se uređaj za tjeranje miševa.

Bit će uključeni i studenti  

Ovaj se model koristi u Barceloni, Madridu i Dubaiju, a sada će i talijanska prijestolnica pokušati uvesti ovaj inovativan način prikupljanja otpada. Osim toga, Rim je potpisao memorandum o razumijevanju s Europskim institutom za dizajn koji bi trebao rezultirati izradom inovativnih rješenja za izgled spremnika.

U cijelu priču uključili su i studente koji bi trebali predložiti dizajn spremnika koji će se koristiti za ponovnu upotrebu i recikliranje i u drugim dijelovima grada. Najbolje rješenje dostavit će se tvrtki AMA koja će u slučaju uspješnog testiranja prototipa raspisati natječaj za nabavu novih spremnika, a autor najboljeg rješenja – student ili studentica IED-a, za nagradu će dobiti stipendiju za školovanje.

“S planiranim novim postrojenjem za proizvodnju energije iz otpada i postrojenjem za obradu odvojeno prikupljenog biootpada, kao i reciklažnim dvorištima, Rim konačno okreće stranicu i nadoknađuje izgubljeno vrijeme kako bi postao čistiji, zeleniji, učinkovitiji i uredniji grad bez odlagališta u skladu s najboljim europskim i svjetskim praksama”, rekao je gradonačelnik Rima Roberto Gualtieri.

PHOTOS BY: Ama / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.