daniel-olah-RxE_V97r5lU-unsplash

Glavni grad naših susjeda prestigao Pariz: Ovo je nova prijestolnica ljubavi

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo prijedlog za održivo putovanje

Poznata i kao kraljica Dunava, Budimpešta krije mnogobrojne romantične lokacije. Jedan je od najljepših gradova Europe, a prekrasna je u svako doba godine, bilo da je ljeto ili zima. Glavni je grad nove prijestolnice ljubavi.

Sa 7,94 od maksimalnih devet bodova, Mađarska je proglašena najidealnijom zemljom za ljubav. Rezultat je to istraživanja koje je provelo Sveučilište Wrocław u Poljskoj. Kako bi doznali koja je zemlja dom najsretnijih parova, proveli su ispitivanje u 45 zemalja diljem svijeta i pitali ljude o osjećajima koje gaje za svog partnera ili partnericu

Drugo mjesto dijele Malezija i Portugal s osvojenih 7,88 bodova, a na posljednjem mjestu s najnesretnijim parovima je Pakistan s osvojenih 6,49 bodova. Zanimljiva je činjenica da se taj indeks može povezati s razvijenošću zemlje u kojoj parovi žive.

Kako su rekli istaživači koji su proveli ispitivanje, rezultati donekle podupiru tezu da proces modernizacije može imati utjecaj na iskustvo ljubavi. Istraživanje je pokazalo i da je ljubav sama po sebi biološki proces te da su tzv. ‘leptirići u trbuhu‘ zapravo koktel dopamina, serotonina i seksualnih hormona.

Šest sati do prijestolnice ljubavi 

Ako odaberete održivi način prijevoza, do centra ljubavi iz glavnog grada Hrvatske može se stići za otprilike šest sati. Dodatan poticaj na odabir upravo ovog zelenog načina prijevoza su i popusti koje su Hrvatske željeznice osigurale.

Naime, za putovanje iz Hrvatske u Mađarsku moguće je ostvariti popust od 40 posto za jednosmjernu kartu, a ako putuje šest ili više osoba, osigurano je 50 posto popusta na jednosmjerne kartle. Za putovanja na relaciji Zagreb – Budimpešta vrijedi i ponuda Budapest Spezial u sklopu koje se može kupiti karte po povoljnim cijenama.

Poznata i kao kraljica Dunava, Budimpešta krije mnogobrojne romantične lokacije. Jedan je od najljepših gradova Europe, a prekrasna je u svako doba godine, bilo da je ljeto ili zima. Arhitekturom pomalo podsjeća na Zagreb, a nudi brojne znamenitosti od kojih su  Budimski dvorac, Andraševa Avenija, Trg heroja u Budimpešti i Milenijska podzemna željeznica upisani na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi.

 

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.