Ghost Gear akcija na Visu: WWF Adria i ronioci iz DPS-a prošli cijelo obalno područje

GREEN_300_listici_sredina

Podizanje ekološke svijesti

Od 2. do 9. rujna WWF Adria i ronilački klub DPS iz Zagreba, u sklopu projekta Ghost Gear, u podmorju otoka Visa provode mapiranje lokacija s odbačenim ili izgubljenim ribolovnim alatom. S terena nam se javio Fabijan Peronja iz WWF Adrije i izvijestio kakva je situacija na ovome otoku, poznatome po predivnom i raznolikom podmorju.

Ne samo zbog svoje ljepote već i zbog bioraznolikosti Jadransko je more naš nacionalni biser, ali nažalost što zbog nemara, što zbog neznanja, u njemu se može pronaći svakakvog otpada, od bijele tehnike, plastičnih boca, pa i odbačenog ribolovnog pribora.

Dok ostala zagađenja mora shvaćamo ozbiljno, zaostali ribarski prirbor često prolazi ispod radara, no ovakva vrsta otpada smrtonosna je za čak 66% morskih sisavaca i 50% morskih ptica i čak 90% riba. Upravo zato WWF Adria, svjetska organizacija za zaštitu prirode, u suradnji s ronilačkim klubovima pokrenula je u veljači ove godine projekt pod nazivom “Ghost Gear” tijekom kojeg će se kroz sljedeće četiri godine mapirati lokacije s odbačenim ribolovnim alatom, kao što su mreže, udice, vrše i sl., a potom i vaditi s mapiranih područja.

GG projekt

“Mapiramo lokacije bačenoga ribolovng alata u moru, pričamo s ribarima, roniocima, a lokacije upisujemo u aplikaciju kako bismo napravili bazu podataka te ujedno omogućili i drugim roniocima da nam prijavljuju lokacije. Potom ćemo s mapiranih lokacija izvlačiti otpad i propisno ga odložiti”, objasnio nam je Fabijan Peronja iz WWF Adrije, koji se trenutno nalazi na otoku Visu, gdje u suradnji s ronilačkim klubom DPS radi na mapiranju lokacija.

DPS ronolački klub

Na Visu bolja situacija nego što su očekivali

“U ovih tjedan dana, volonteri ronilačkog kluba DPS dnevno imaju po dva urona tijekom kojih mapiraju lokacije s ribolovnim priborom. U planu je mapiranje cijeloga obalnog područje otoka Visa. Prema dosadašnjim uronima, mapirano je manje nego što smo očekivali. Primjerice, na Dugom otoku je znatno kritičnija situacija jer ondje ribari uglavnom love mrežama”, rekao je Fabijan Peronja.

GG projekt

Na Visu WWF Adria u suradnji s lokalnom zajednicom radi i na uspostavljanju “zone bez ekstrakcije”, odnosno zone bez ribolova i plovila, i to na području Rta Stupišće, čije je podmorje bogato bioraznolikošću.

“U procesu je proglašavanje zone bez ribarstva na Rtu Stupišće pa nam je drago što ćemo očistiti i to područje. Riječ je naime o pravoj kolijevci bioraznolikosti. Iz ovog dijela podmorja širi se sva flora i fauna pa je važno da se ne oštećuje sidrištima ni jahtama”, izjavio je Fabijan Peronja.

GG projekt

No kroz projekt “Ghost Gear” radi se i na prevenciji, odnosno edukaciji i osvještavanju ribara, ali i šire javnosti o tome kako se ribarski alati pravilno koriste, održavaju, ali i zbrinjavaju nakon što im završi vijek trajanja.

“Također, bavimo se i ribolovnim alatom kojem je vijek trajanja pri kraju, a ljudi ga najčešće bacaju, dok se taj materijal može iskoristiti za proizvodnju plastičnih paleta, koje se mogu koristiti dalje u proizvodnji. Tako da taj otpad recikliramo”, kaže Fabijan Peronja.

Ako i vi želite pomoći da se naše more očisti od otpada, preuzmite aplikaciju 𝐖𝐖𝐅 𝐆𝐡𝐨𝐬𝐭𝐃𝐢𝐯𝐞𝐫 https://play.google.com/store/apps/details… gdje možete prijaviti lokaciju s ovakvom vrstom otpada.

PHOTOS BY: DPS / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.