7fc7bffd24c76c1c3d328fe218d89b0a

Genijalno održivo rješenje uređenja grada: Biljni otoci koji privlače životinje

GREEN_300_listici_sredina

Plutajuća oaza

Amsterdam nudi genijalno rješenje. U industrijskoj zoni postavili plutajuće otoke posađene s nekoliko desetaka biljnih vrsta koje vraćaju vodene životinje u predgrađe.

Bivša industrijska zona Zeeburgereiland u Amsterdamu obnavlja se na najbolji mogući način. Naime, lokalne vlasti grade plutajuće otoke s raznim biljnim vrstama koje bi trebale privući brojne životinje.

Odvučeni od obale

Pet plutajućih otoka sastoji se od dva manja površine 100 četvornih metara i tri veća površine 180 četvornih metara. Nakon što su volonteri posadili biljke, otoci su odvučeni čamcem od obale.

održivo rješenje

Otoci će također pomoći u očuvanju životinja i biljaka, kao i povezivanju zelenih površina i divljih životinja u tom području. Kako tvrde lokalne vlasti, otoci će poboljšati zeleni karakter tog područja i povezati lokalna staništa.

40 autohtonih biljnih vrsta

Ovih pet otoka prirode sastoji se od 40 autohtonih biljnih vrsta, a trebali bi pomoći u udomljavanju životinja poput zmija, vidri, vodenih rovki, šišmiša i ptica močvarica.

U nadolazećim godinama studenti sa Sveučilišta u Amsterdamu procijenit će učinkovitost projekta kao i njegov utjecaj na lokalnu faunu istražujući koje vrste na kraju koriste plutajuće otoke.

PHOTOS BY: themayor.eu, Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.