321905772_700429331787319_3018618466435913857_n

Ovo je najodgovornija turistička atrakcija za koju ćete čuti: Tura kanalima Amsterdama uz skupljanje otpada

GREEN_300_listici_sredina

Tura s posebnom namjerom

Svatko tko je bar jednom posjetio Amsterdam, nije mogao odoljeti prekrasnim kanalima diljem grada. No, jeste li znali da tamo postoji jedna posebna i za okoliš važna tura? Upravo tamo možete u isto vrijeme ploviti Amsterdamom, slušati turističkog vodiča, ali i izvlačiti smeće iz dubina.

U našim oceanima nalazi se otprilike 1,8 trilijuna komada plastike. To je oko  80.000 tona smeća u vodi. Upravo krstarenje morima, ture po rijekama i jezerima omiljena su atrakcija brojnim turistima. No, jedna nizozemska organizacija pronašla je jedinstveni pristup borbi protiv onečišćenja vodenih putova, uspješno spojivši i turistički segment.

Naime, nude vođene obilaske amsterdamskih slikovitih kanala i rotterdamske luke, ali ima jednu dodatnu zanimljivost: gosti broda vade plastiku iz vode tijekom vožnje. Ako vam ovo zvuči kao neobičan način obilaska ovog popularnog europskog grada, možda ćete se iznenaditi kad čujete kako tisuće turista svake godine s guštom uskoči u brod ne bi li zasukali rukave i uklonili plastiku iz vode.

Dakle, što točno ljudi mogu očekivati ​​od ove neobične vožnje brodom? Turisti dobivaju vođeni obilazak povijesnih kanala na engleskom ili nizozemskom tijekom dvosatnog izleta. Putnici dobivaju mrežu kako bi se natjecali i vidjeli tko će izvući najoriginalniji predmet iz vode, a kanali koji teku kroz veliki grad kao što je Amsterdam sigurno daju svakakve zanimljive sitnice iz svojih vodenih dubina. Od putovnica do lutki, pa sve do računala i tipkovnica.

Ideja za ovu jedinstvenu vožnju brodom započela je 2011. godine kada je Marius Smit putovao oko svijeta i shvatio koliko je zagađenja u vodi. Osnovao je brodsku turu Plastic Whale u nizozemskoj prijestolnici s ciljem uklanjanja plastike iz svjetskih vodenih putova. Do sada je ova organizacija napravila značajne korake u uklanjanju plastike u kanalima.

Od prosinca 2017. tvrtka je prikupila 105.105 odbačenih boca i napunila 2.062 vreće otpada. “Kada hodate iznad kanala, nikad to ne biste rekli, ali čak i u prekrasnim amsterdamskim kanalima s UNESCO-vim certifikatom problem plastičnog otpada je ozbiljan. Svake godine izlovimo više od 25.000 plastičnih boca i tona drugog plastičnog otpada”, istaknuo je za Lonely Planet pokretač ove najekološkije turističke atrakcije.

PHOTOS BY: Facebook / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.