Francuski grad koji je zabranio grijalice na terasama. Evo i zašto

GREEN_300_listici_sredina

Uskoro zabrana u cijeloj zemlji

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Električne i plinske grijalice divna su stvar tijekom zimskih mjeseci dok ispijamo kave na terasama, no te iste grijalice imaju enormni negativni utjecaj na klimatkse promjene. Lyon je tome stao na kraj.

Unatoč hladnijim danima, ispijanje kave i čaja za vrijeme zimske sezone ima svoju posebnu čar, a kad temperature padnu ispod minusa ugostitelji diljem svijeta imaju rješenje u vidu plinskih i drugih grijalica, pritom nemajući na umu što to točno takvi aparati čine okolišu. Jedan je europski grad ove sezone tome odlučio stati na kraj. Naime, u pokušaju da se ograniče emisije ugljika, grijači terasa u kafićima, restoranima i barovima od sada su zabranjeni u Lyonu. Iako će nacionalna zabrana grijača za terase stupiti na snagu u Francuskoj 2022. godine nakon što je odgođena zbog krize COVID-19, gradonačelnik Lyona Grégory Doucet, koji se žustro bori za zaštitu okoliša, odlučio je ne čekati službenu zabranu na razini države baš kao što je obećao u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji.

Tako je grad Lyon koji broji više od pola milijuna stanovnika izdao je općinsku uredbu koja od sada zabranjuje sve vrste grijanja na otvorenom, bilo fiksno ili mobilno i bez obzira na njihov način rada. “Tko ne poštuje ovu mjeru, riskira suspenziju terasa za svoje ugostiteljske objekte i novčanu kaznu”, upozorio je gradonačelnik. Novo pravilo dio je gradskog klimatsko energetskog plana. U Francuskoj su grijači za terase odgovorni za emisiju od pola milijuna tona CO2 godišnje, prema studiji udruge NegaWatt. Izračunali su i da se za potrošnju energije terase opremljene s pet grijača, osvijetljenih 14 sati dnevno od sredine studenog do sredine ožujka, troši 50.400 kWh energije, pri čemu se emitira 13,7 tona ugljičnog dioksida.

To je ekvivalent emisije od 120.000 kilometara vožnje automobilom. Ista terasa, opremljena s 10 električnih grijača, u istom razdoblju troši  25.200 kWh. Ovakvu zabranu pokrenula je Građanska klimatska konvencija i ministrica za ekološku tranziciju Barbara Pompili, a stupit će na snagu u cijeloj Francuskoj 31. ožujka 2022. Kako bi nadoknadili potencijalni gubitak prometa ugostiteljskim objektima, gradska vijećnica Lyona obećala je ugostiteljima da mogu proširiti područje koje pokrivaju njihove terase tijekom cijelog ljeta.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2022 © Sva prava pridržana - GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.