lansiranje u svemir

Nakon 47 godina, opet na Mjesecu: Rusi se nadaju da će tamo naći energetske izvore

GREEN_300_listici_sredina
U petak, 11. kolovoza, Rusija će nakon 47 godina, lansirati na Mjesec svoju prvu svemirsku letjelicu, i to na južni pol koji je, kako tvrde znanstvenici, potencijalni izvor energenata.

No oni nisu jedini, Indijci su svoj lunarni uređaj za slijetanje Chandrayaan-3, lansirali prije četiri tjedna, a on bi na Mjesec trebao sletjeti 23. kolovoza.

No, kako izvještava Reuters, ruska svemirska agencija Roskozmos poručila je da će njihovoj svemirskoj letjelici Luna-25 trebati pet dana da dođe do Mjeseca, a zatim će prije slijetanja provesti pet do sedam dana u Mjesečevoj orbiti, što znači da će na južni pol stići možda i prije ekipe iz Indije.

Iz ruske agencije su poručili da dvije misije neće smetati jedna drugoj jer imaju različito područje djelovanja te da na Mjesecu ima mjesta za sve. Indijski Chandrayaan-3 bi trebao uzimati uzorke dva tjedna, dok će Luna-25 na Mjesecu biti godinu dana.

Južni pol Mjeseca od posebnog je interesa ovim zemljama jer tamošnji znanstvenici vjeruju da bi mogao ondje mogle biti značajne količine leda koji bi se mogao koristiti za vađenje goriva i kisika, kao i za pitku vodu.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.