pexels-yumiko-kinomura-17006263

FOTO Ovo je zagrebačka ulica koja najbolje pokazuje zašto moramo saditi stabla: ‘Ne grije se ni asfalt ni zgrade’

GREEN_300_listici_sredina

Studije pokazuju: Drveća doslovno spašavaju živote

Najbolji primjer kako drveće smanjuje temperaturu, poboljšava atmosferu i jednostavno izgled ulice, zagrebačka je Deželićeva. Ne samo da je ugodnije jer šetači prolaze hladovinom, nego je cijela ulica svježija.

Nove studije pokazuju da drveće doslovno spašava živote. Kada bi ih posadili više, smanjio bi se broj smrtnih slučajeva.

Naime, kada je riječ o smrtnosti uzrokovanoj vrućinom, neki su gradovi mnogo opasniji od drugih. Gradovi južne i istočne Europe, gdje su temperature više, a pokrivenost drvećem obično manja, zabilježili su veći broj smrtnih slučajeva koji su se mogli spriječiti.

A najbolji primjer kako drveće smanjuje temperaturu, poboljšava atmosferu i jednostavno izgled ulice, zagrebačka je Deželićeva. Ne samo da je ugodnije jer šetači prolaze hladovinom, nego je cijela ulica svježija. Ne griju se ni asfalt ni zgrade u blizini.

Zagrebačka ulica koja je najbolji primjer zašto moramo više saditi stabla

“Svima onima koji nabijaju zgrade do zgrade na uske ceste, onima koji to dopuštaju i onima koji to skupo plaćaju, savjetujem da sad kad se kuhaju, u bilo koje doba dana prošetaju zagrebačkom Deželićevom”, napisao je novinar Ivan Pandžić.

Što kažu znanstvene studije?

Sadnja većeg broja stabala u europskim gradovima mogla bi smanjiti smrtnost zbog toplinskih valova za više od trećine, pokazuju nova istraživanja. Iako su benefiti drveća u gradu opći poznati, prosječni europski grad ima samo 15 posto urbanog drveća.

Kada bi se postotak povećao za 30 posto, smanjile bi se ljetne temperature za 0,4 stupnjeva, rezultati su analiza Barcelonskog instituta za globalno zdravlje. Istraživači su analizirali preuranjenu smrtnost u europskim gradovima tijekom 2015. godine.

Visoke temperature uzrokovale su 6700 preuranjenih smrti u tim gradovima tijekom te godine. Prema studiji, njih 2644, odnosno 39,4 posto,  moglo se spriječiti povećanjem pokrivenosti drvećem na 30 posto. Dakle, ako bi posadili samo 30 posto više drveća u gradovima, mogli bi spasiti živote.

PHOTOS BY: Facebook/Ivan Pandžić, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.