ezgif-3-07932fa0ac

Ovo u što upravo gledate su fotografije španjolskog poluotoka prekrivenog plastenicima za uzgoj hrane

GREEN_300_listici_sredina

Prekomjerno izrabljivanje zemlje

Zamislite da vam netko kaže da negdje postoji mjesto za umjetni uzgoj hrane veličine čak 50.000 nogometnih igrališta... Upravo takav jedan španjolski poluotok priskrbljuje hranu svima nama u Europi. Fotografije koje je njemački fotograf snimio iz zraka uistinu su bizarne.

Njemački fotograf Tom Hegen svojom je posljednjom serijom fotografija šokirao mnoge podijelivši na svojim društvenim mrežama fotografije iz zraka koje prikazuju krajolik španjolskog poluotoka Almería koji je u potpunosti prekriven plastenicima. Ovo područje zauzima do 360 kilometara kvadratnih ili oko 50.000 nogometnih igrališta i predstavlja najprostraniji staklenički prostor na svijetu. Pod ovim morem plastike uzgajaju se rajčice, paprike, krastavci i lubenice te oko 80% uzgojenih proizvoda izvozi se u sjevernu Europu, Njemačku, zatim Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo i Nizozemsku.

⁠I dok ovi plastenici učinkovito osiguravaju voće i povrće za Europu tijekom cijele godine, oni itekako imaju svoje probleme i negativne utjecaje; područje je poznato po sunčanoj, ali vrlo suhoj klimi, usjevi se uzgajaju gotovo isključivo u plastenicima i navodnjavaju se umjetno. Njegova je produktivnost i dalje 30 puta veća od prosječnog europskog poljoprivrednog zemljišta, ali podzemne vode se onečišćuju gnojivima i pesticidima. Godišnje se stvori oko 30.000 tona plastičnog otpada.

Izvještava se da dio plastičnog otpada otiče u Sredozemno more.⁠ “Ova serija fotografija ilustrira veliki utjecaj ljudske prisutnosti na zemlji. Naša potražnja za proizvodima koji ne rastu u našoj blizini i potreba da budu dostupni tijekom cijele godine stvaraju pritisak na krajolike s kojima vjerujemo da nemamo nikakve veze”, istaknuo je autor fotografija na svom Instagram profilu. Svoje fotografije iz zraka koje jasno prikazuju ljudsku potrebu za prekomjerno iskorištavanjem tla na uštrb planete iskoristit će i na svom izlaganju tijekom TedX-a u svibnju kako bi dodatno osvijestio ljude. 

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.