e710d06e0b231667c6e92b7b07ee827d

Fontana di Trevi godišnje primi 1,5 milijuna eura. Znate li što se događa sa svim tim novcem?

GREEN_300_listici_sredina

Novčići želje za stvarnu sreću

Bacanje novčića u fontanu stara je tradicija, posebice ako dođete u Rim. Fontana di Trevi godišnje tako primi nevjerojatnih 1,5 milijuna eura, a sav bačeni novac automatski postaje gradski, odnosno odlazi u dobrotvorne svrhe za otvaranje besplatnih trgovina, pučkih kuhinja kao pomoć onim najpotrebitijima.

Bacanje novčića u fontane i zaželjeti želju stari je običaj, a jedna od najpoznatijih takvih fontana svakako je ona u Rimu. Fontana di Trevi jedna je od najvećih talijanskih turističkih atrakcija, pa po dolasku Rima svatko joj okrene leđa, ubaci novčić, a prema legendi time je osiguran vaš ponovni dolazak u Rim. Nije novost da Rim godišnje posjeti na stotine tisuće turiste, a jeste li se ikad zapitali koliko novaca se skupi u jednoj takvoj fontani?

Navodno se u ovoj baroknoj fontani skupi i do 3 tisuće eura dnevno, što je kumulativno otprilike 1,5 milijuna eura godišnje. Što se događa sa svim tim novcem? Dođu li nekad ljudi u iskušenje da sav taj sitniš izvade iz vode? Čini se da i jesu, pa je još 2001. godine tadašnji gradonačelnik Rima dekretom odredio da će sitniš prikupljati Općina i potom ga dati u dobrotvorne svrhe.

Konkretnije, sredstva idu organizaciji Caritas, a njihovi djelatnici redovito sakupljaju bačene novčiće motkama i usisnim crijevom, dok policijski službenici stražare u blizini, a sve kako bi skupili novce za dobrotvorne projekte i očistili fontanu od nečistoća.

Fontana Trevi

Iako je početno bila ideja da novac ubačen u fontanu postane fond za obnavljanje baštine, čini se kako je pomoć onim najpotrebitijima ipak pobijedila. Caritas, koristi novac za pomoć siromašnima i svim potrebitima u gradu. Financira pučke kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte kojima se pomaže onima kojima je pomoć potrebna. I to je samo po sebi postalo omiljena tradicija baš kao i bacanje novčića.

PHOTOS BY: Pexeles, Pinterest, Instagram, fondazionemilan.org / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.