f

Veliki vodič kroz Floraart: Evo što se nudi i po kojim cijenama

GREEN_300_listici_sredina

Od monstere i rajske ptice pa do sukulenata i agruma

Cijene idu od jednog do više desetaka eura. Sajam je otvoren do nedjelje, a najveća se gužva očekuje upravo za vikend.

Međunarodna vrtna izložba Floraart počela je jučer, a najveća se špica na ovom prodajnom i izložbenom sajmu očekuje upravo preko vikenda. Srećom, vrijeme je za sada poslužilo izlagače, a mi smo odmah po otvorenju prošetali Bundekom.

Jezero je pretvoreno u bajkovitu cvjetnu oazu. Fascinirale su nas prave skulpture od cvijeća kojima su vješti floristi pokazali svoje umijeće, a dio magije ponijeli smo i za doma. Na Floraartu je doista moguće naći cijeli raspon biljaka, a donosimo vam kratki pregled onih koje su nama najviše zapele za oko, a koje mogu uspjeti na svakom balkonu.

Ružmarin – 2 eura

Zimzelen grm koji jako brzo raste. Voli sunce, traži oko šest sati svjetla dnevno, zbog čega je idealan za prozore na jugu ili zapadu. Ovaj mirisni začin ne voli previše vode, pa pazite da ne pretjerate sa zalijevanjem. Osim zemlje, možete vodom poprskati i njegove iglice, u tome će također uživati.

Lavanda – 2 eura

Voli puno sunca (idealno osam sati dnevno) i ne traži previše vode. Otporna je i na hladnoću. Može se uzgajati i u tegli, za koju je poželjno da bude što veća. Osim što ima opojni miris, zanimljiva je i po tome što privlači leptire, ali i, primjerice – bumbare.

Cherry rajčica – 2 eura

Voli puno sunca i puno vode, a, ako ju budete dobro pazili, imat ćete vlastite rajčice vjerojatno sve do kasnije jeseni, ovisno o vremenskim prilikama. Može stajati u tegli na balkonu ili u vrtu. Kad naraste, potrebno joj je dati potporu u vidu štapa jer su plodovi prilično teški.

Perikalis – 2.50 eura

Biljka kojoj je nadimak Pepeljuga. Jednogodišnja biljka koja cvate početkom proljeća, a odlikuje se svojim prekrasnim bojama te velikom količinom cvjetova. Pri zalijevanju treba paziti da voda ne dođe do listova.

Trajnice – 2 eura

Višegodišnje biljke koje zahtijevaju prilično malo brige. Ne treba ih (često) presađivati i prilično su otporne. Među njima ćete često naći sukulente, prilično otporne vrste koje su idealne za nevješte vrtlare.

Hortenzija – 10 eura

Biljka predivnog cvata koja u nekim varijantama može narasti do čak 15 metara. Cvjeta od početka lipnja do listopada, a cvjetovi mogu biti svijetloružičaste, zelenkaste, bijele, ljubičaste ili plave boje. Hortenzija je biljka koja traži relativno puno prostora za svoj rast, ali je jako prilagodljiva i lagana za uzgoj. Voli vlažno tlo.

Gazanija – 2 eura

Višegodišnja biljka koja cvate od proljeća do jeseni, no cvjetovi se otvaraju samo po suncu. Voli izravno sunce i dobro drenirano tlo.

Dalija – 2 eura

Ističe se predivnim simetričnim cvjetovima. Trajnica koja voli tlo s puno komposta i puno svjetla. U ljetnim ju mjesecima treba zalijevati svaki dan.

Monstera – oko 12 eura

Najpoznatija Instagram biljka na Floraartu se može nabaviti u brojnim varijacijama i veličinama, pa tako i cijena ovisi o onome što želite. Mi smo bacili oko na jednu klasičnu, koštala je 12 eura, s time da je bio aktualan i prigodni sajamski popust od 20 posto. Osim što je lijepa, monstera nije ni zahtjevna. Može preživjeti u uvjetima s umjerenom svjetlosti i umjerenom količinom vode.

floraart

Rajska ptica – 10.6 eura

Poznata je i kao strelicija, a posebna je po svojem fascinantnom cvijetu koji podsjeća na pticu. Primjerci koji se prodaju na Flori, doduše, još nemaju cvijet, a hoće li ga biljka uopće imati ovisi o tome odgovaraju li joj uvjeti. Sobna je biljka, voli svjetlost, ali ne direktnu.

Terariji – od 13 do 40 eura

Velik je izbor popularnih terarija. Cijene ovise o veličini i biljkama koje su u njima. Novi hit su i terariji s vodom.

Drvca agruma – od 9 do 30 eura

Njihova njega ovisi o podneblju u kojem se uzgajaju.

Japanski javor – 18 eura

Vole položaje na kojima su poslijepodne u sjeni. Idealno tlo je visoko drenirano i ne prebogato humusom. Treba ih zakloniti od prevelikog vjetra. Može rasti u visinu od osam do deset metara.

Suncokret sa cvijetom – 4 eura, bez cvijeta – 2.50 eura

Bolje ih je saditi u vrt nego na balkon kako bi im se korijenje raširilo i kako bi postigli svoju punu visinu. Kako im i ime kaže, žele što više sunca, a prate ga pogledom, odnosno cvijetom.

PHOTOS BY: Ivan Marinković, privatna arhiva, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.