14709657_1095976673853248_2557888431925493760_n

Festival koji Hrvatskoj nedostaje: Ovdje slave najomiljenije četveronožne ljubimce

GREEN_300_listici_sredina

Počast se odaje i lutalicama

Ljubitelji pasa u Nepalu svake godine odaju počast svojim četveronožnim članovima obitelji kao znak zahvalnosti za njihovu lojalnost.

Svake godine u Nepalu između listopada i studenog slavi se Tihar, hinduistički festival koji traje pet dana. Svaki dan prevladava dominantna tema u skladu s krajnjim ciljem festivala, a to je slavljenje božanstava i samog dara života.

Drugi dan festivala naziva se Kuku Tihar, a posvećen je psima koji su prema hinduističkoj religiji glasnici Yamaraja – boga smrti. Vjeruju da će time, ako pse održe u dobrom raspoloženju, umiriti samog boga. Zahvaljujući ovoj važnoj ulozi, četveronožni prijatelji dobivaju razne vrste počasti. Proslava zahvalnosti počinje tako što ljudi kite pse, kućne ljubimce i pse lutalice, šarenim vijencima cvijeća obješenim oko vrata.

Poslastice raznih vrsta 

Nastavlja se s pundrom ili tikom, znak raspoznavanja koji im se stavlja na čelo te označava njihovu svetu ulogu u religijskoj tradiciji. Svijetla boja dobiva se miješanjem crvenog praha poznatog kao abir s jogurtom i rižom. Također, počast psima kulminira gozbom raznih vrsta poslastica.

Festival Kukur Tihar često se doživljava kao potpuna suprotnost Festivalu mesa Yulin u Kini gdje se psi ubijaju da bi bili pojedeni.
Slavlja u Nepalu i dalje mogu biti polazište za svakoga tko je odlučio podijeliti život sa psom. Osim ove svete uloge, psi su vjerni čovjeku i dragocjeni su suradnici u aktivnostima kao što su zaštita i spašavanje, stoga zaslužuju od nas poštovanje, brigu i odanost svaki dan.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.