324550864_483044670677989_6476705078068548550_n

Što je razlog crvenog neba koje je jučer očaralo Zagrepčane?

GREEN_300_listici_sredina

Meteorolozi su nam objasnili

Prekrasan zalazak sunca ne mora uvijek biti znak onečišćenog zraka. Kako smo doznali iz DHMZ-a, jučer i danas je kvaliteta zraka dobra i nema štetnih utjecaja na zdravlje ljudi.

Crveno nebo iznad Zagreba u utorak u popodnevnim satima oduševilo je građane. Iako ponekad crveno nebo može biti znak za onečišćenje zraka, iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovorili su nam da koncentracije lebdećih čestica u utorak, kao i u danas, nisu bile u razinama zabrinjavajućim za zdravlje građana.

“Crveni zalazak sunca ne znači nužno i onečišćen zrak. Ovdje je riječ o kombinaciji zalaska sunca i atmosferskih uvjeta, gdje je naoblaka u kidanju poslužila kao medij za lom i odbijanje toplih boja sunčeve svjetlosti u zalasku sunca”, odgovorili su nam iz DHMZ-a.

Kvaliteta zraka u granicama normale

Boja zalaska Sunca, dodali su, posljedica je udaljenosti koju Sunčeva svjetlost mora prijeći kroz atmosferu. Što je Sunce niže nad horizontom, njegova svjetlost mora prolaziti kroz veći dio atmosfere kako bi stigla do našeg oka.

“S obzirom na to da atmosfera sadrži mnoge čestice zraka, prašine i vodene pare, prolazeći kroz atmosferu, čestice rasipaju različite boje. Naša atmosfera više rasipa ljubičastu, plavu i zelenu svjetlost nego crvenu i žutu. Iz tog razloga, kad je Sunce nisko na horizontu, zbog rasipanja svjetlosti vidimo više crvenu i žutu boju, pa nam zbog toga i zalazak Sunca izgleda crveno”, poručili su.

U utorak i srijedu razina onečišćenja u Zagrebu bila prihvatljiva. Indeks štetnih čestica danas je na 52, prema podatcima aplikacije IQAir, ali i službenim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Zrak se mjeri putem koncentracije pet ključnih onečišćujućih tvari: lebdećih čestica (PM10 i PM2,5), ozona, sumporovog dioksida te dušikovog dioksida.

 

PHOTOS BY: Green.hr, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.