Image: 120827385, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Fantastično otkriće: Drevni pijesak otkrio ostatke kita od prije 41 milijun godina

GREEN_300_listici_sredina

Nazvali su ga po Tutankamonu

Oaza Fayoum, otprilike 150 kilometara jugozapadno od Kaira, ponosi se Wadi al-Hitanom, Dolinom kitova, mjestom svjetske baštine UNESCO-a u kojem su pronađene stotine fosila nekih od najranijih oblika kitova.

Paleontolozi u Egiptu pronašli su ostatke izumrle vrste kitova koji su živjeli prije 41 milijuna godina, u vrijeme kada su njihovi preci postepeno odlazili s kopna u more.

Tim je nazvao vrstu Tutcetus rayanensis po egipatskom faraonu Tutankamonu i zaštićenom području Wadi El-Rayan u egipatskoj oazi Fayoum, gdje je fosilni primjerak i pronađen.

S procijenjenom dužinom od 2,5 metara i tjelesnom masom od približno 187 kilograma,Tutcetus je najmanja otkrivena vrsta među basilosauridima dosad. Riječ je o najstarijim poznatim kitovima koji su živjeli isključivo u vodi.

‘Ovo je izvanredno otkriće’

Voditelj tima, Hesham Sallam s Američkog sveučilišta u Kairu (AUC), rekao je da se radi o “izvanrednom otkriću koje dokumentira jednu od prvih faza prijelaza na potpuno vodeni način života”.

Dolina kitova, Egipat

Bazilosauridi su “razvili karakteristike poput riba, poput oblikovanog tijela, snažnog repa, peraja i repne peraje i imali su zadnje stražnje udove dovoljno vidljive da se prepoznaju kao ‘noge’, koje nisu korištene za hodanje, već vjerojatno za parenje”, objasnio je Sallam, a prenosi Science Alert.

Vrijedno nalazište fosila

Erik Seiffert sa Sveučilišta Južne Kalifornije, koautor nalaza tima objavljenih u časopisu Communications Biology, rekao je da su ovakva nalazišta fosila u egipatskoj zapadnoj pustinji dugo bila najvažnija na svijetu za razumijevanje rane evolucije kitova i njihove tranzicije na potpuno vodeno postojanje.

Fosil u Dolini kitova, ilustracija

Oaza Fayoum, otprilike 150 kilometara jugozapadno od Kaira, ponosi se Wadi al-Hitanom, Dolinom kitova, mjestom svjetske baštine UNESCO-a u kojem su pronađene stotine fosila nekih od najranijih oblika kitova.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.