TEA_1148

“Čistograd” je predstava na koju ćete poželjeti odvesti vaše mališane

GREEN_300_listici_sredina

Edukativno i osviješteno

"Priroda nam treba svježa i čista, da svaki list na vjetru blista, da zrak je nježan, a sunce blago, da ima šuma koliko nam drago”, citirala je glumica Antonia Šašo Brkanić ulomak iz predstave “Čistograd” koja uskoro kreće na turneju u pedesetak zagrebačkih vrtića. Riječ je o edukativno-ekološkoj predstavi od koje bi i nešto stariji mogli mnogo naučiti

Prije nekoliko dana, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević  i voditelj podružnice Čistoća, Davor Vić predstavili su na reciklažnom dvorištu Žitnjak edukativno-informativni projekt za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi “Odvajamo otpad, usvajamo navike!”. Okosnicu svih aktivnosti čine dva podprojekta od kojih je jedan i dječja edukativno-ekološka predstava “Čistograd” koja uskoro kreće na turneju po zagrebačkim vrtićima.

Kako bi se i najmlađima što ranije usadile zdrave i ekološki osviještene navike, najbolji odabir za ovakvu edukaciju svakako je kazališna predstava u kojoj ne nedostaje zabave, smijeha, ali prije svega i informativnog sadržaja. “Predstava kroz svoje likove: Florissime – jednog malog cvijeta, Dendre – jednog starog gunđavog drveta i dvoje djece Nevena i Cvite govori o odnosu te djece prema prirodi u kojoj žive i s kojom su okruženi i o tome kako možda priroda doživljava to njihovo ponašanje. Kroz predstavu Neven i Cvita postaju svjesniji kako se ponašati prema prirodi, što činiti, a što možda ne činiti i na kraju uče kako razdvajati otpad i na taj način pomoći u očuvanju svog okoliša”, opisao je glumac Davor Kovač koji uz kolegicu Antoniju Šašo Brkanić glumi u ovoj predstavi iz koje svakako mogu naučiti i oni nešto stariji.

“Predstava je naravno namijenjena djeci, ali temeljna poruka je za sve, pa tako i za nas starije jer svi tako lako skliznemo u nonšalantno ponašanje prema okolišu i nije loše ponoviti znanje u koji kontejner ide što i da ponekad neki proizvod koji bacamo treba raspoloviti na dva ili tri djela i baciti u različite kontejnere. Ne moramo baciti papir na pod nakon što ga iskoristimo već se možemo prošetati i ubaciti ga na mjesto koje je za to namijenjeno. Zvuči banalno i kao nešto što svi znamo, međutim i dalje to ne radimo. A ako se takve sitne navike usvoje u najranijoj dobi, kao starijima drugačije ponašanje od toga nam neće ni padati na pamet”, dodao je Davor koji glumi Nevena i Dendru, dok će Antonia utjeloviti Cvitu i Florissimu.

Antonia tvrdi kako je bitno da se djeca od najranije dobi upoznaju s ekologijom i brigom za okoliš. “Kao što ćete lakše naučiti svirati klavir s pet nego s 50 godina tako ćete i lakše usvojiti navike čuvanja prirode kao dijete nego kao odrastao čovjek”, otkriva glumica koja kaže, i sama već dugih niz godina svakodnevno pazi na svoje odgovorne navike prema zdravlju i okolišu. “Moja obitelj je već dugo u low tox načinu života što nam je donijelo puno benefita. Omekšivači, agresivna sredstva za čišćenje i kreme pune kemikalija su nam sad već daleka prošlost. Sve izrađujem sama, osobito otkako smo dobili dijete, a razdvajanje otpada nam je svakodnevnica”, istaknula je Antonia. S druge pak strane, Davor tu kao i mnogi naši građani, priznaje, još uvijek uči. “Uf, trudim se, ali nisam najbolji na svijetu. Trenutno gledam kako organizirati sve te kante u vlastitom domu. Tu bih možda nadodao kako ne bi bilo loše da ljudi u početku budu blagi prema sebi i prema drugima, ali da ne odustaju. Za usvajanje novih navika potrebno je vrijeme i strpljenje“, istaknuo je glumac kojeg je rad na ovoj edukativnoj predstavi naučio sitnim, a toliko važnim svakodnevnim detaljima koje čine naš planet ljepšim mjestom za život.

PHOTOS BY: cistoca.hr, Unsplash, / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.