67831462_1187929178061560_1362706687156728325_n

Europski grad pomoću Minecrafta uključuje mlade u urbano planiranje

GREEN_300_listici_sredina

Pristupačniji pristup

Postoji mnogo alata koji se mogu koristiti u urbanom planiranju. Pomalo neočekivano, videoigra Minecraft se pokazala kao jedan od njih i sve više gradova je koristi za uključivanje mladih u planiranje. Glavni grad Latvije posljednji je grad koji je odlučio na ovaj način potaknuti mlade.

Riga je grad koji je 2022. godine u svoju politiku uključio svaku zajednicu i skupinu koja živi na njegovom teritoriju. To vrijedi i za mlade u gradu, ne samo zato što je prošla godina bila Europska godina mladih.

Jedna od kreativnijih inicijativa koja je proizašla iz ove politike bila je ideja da se mladi više angažiraju u urbanističkom planiranju. I to ne samo na uobičajeni način, već korištenjem popularne videoigre Minecraft.

Riga je provela dva pilot projekta, testirajući načine na koje se karta glavnog grada može koristiti unutar igre kako bi se mladima pomoglo da upoznaju svoje lokalno susjedstvo, povijest i arhitekturu grada.

 

Inkluzivnost kroz tehnologiju

Ali zašto Minecraft? “Obično je općini teško doći do mladih ljudi, ali s Minecraftom je to više nego moguće”, objašnjava gradska vijećnica Justīne Panteļējeva, a prenosi TheMayor.

Minecraftov “creative mode” omogućuje vam da dizajnirate, gradite i istražujete, dok Minecraft Education Edition, koji je dostupan svim učenicima u obrazovnim institucijama u Rigi, omogućuje stvaranje specijaliziranih “digitalnih učionica” u kojima možete stvarati sadržaj o povijesti četvrti Rige i zgrade, urbane izazove kao što su klimatske promjene, mobilnost i kako koristiti STEM znanje za rješavanje izazova na razini grada.

Od lansiranja 2011., Minecraft je stekao više od 170 milijuna aktivnih igrača diljem svijeta. Igra je vrlo popularna među mladima jer je lako razumljiva za razliku od stručnog jezika koji se koristi u urbanističkom planiranju, pa je dobar način da ih se uključi u razgovor o gradu, urbanom planiranju i istraživanju mjesta.

Gradsko vijeće Rige nastavlja aktivno tražiti načine za prijenos ovog jedinstvenog iskustva u više škola u Rigi i širenje metode u Baltiku i Europskoj uniji.

PHOTOS BY: Instagram @minecraft / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.