Originalna ideja: Izvještaj o održivosti predstavljen kroz popularnu video igricu

GREEN_300_listici_sredina

Preuzmite besplatno!

Microsoft je objavio svoje godišnje izvješće o održivosti, a dolazi s jedinstvenim preokretom: besplatni Minecraft grad od proizvođača Mojang Studios.

Izvješća o održivosti su važna, ali mnogi će se složiti da znaju biti prilično suhoparna. Međutim, Microsoft je pronašao način kako izvješća učiniti zanimljivijima i objavio besplatnu Minecraft kartu koja oživljava ciljeve njegovog najnovijeg izvještaja o održivosti. Sigurno ste već čuli za spomenutu video igricu, a možda ste i roditelj koji ju je kupio za svoju djecu i tako pridonio tome da ona postane jedna od najprodavanijih video igrica u povijesti. Riječ je o igrici u kojoj konstruirate i gradite u 3D virtualnom svijetu, a nova karta “Sustainability City” omogućuje vam da virtualno istražite ekološku proizvodnju hrane, obiđete energetski učinkovite domove i istražite koncepte koji se kreću od alternativne energije do odljeva vode. Kartu možete pronaći u Minecraftovom Marketplaceu pod kategorijom “Education Collection”, a profesori mogu besplatno preuzeti i šest lekcija o održivosti.

Proizvođač popularne video igrice kaže da su te lekcije osmišljene kako bi učenicima pružile osjećaj upravljanja planetom. Lekcije pokrivaju i teme poput pročišćavanja vode i odgovornog šumarstva. Jedna lekcija zadaje igračima istraživanje kuće izgrađene u potpunosti od održivih materijala, a druga ih vodi na odlagalište otpada kako bi saznali što se događa s materijalima koji se ne mogu reciklirati.
Što se tiče samog izvještaja, Microsoft je rekao da postiže određeni napredak, iako će postavljene ciljeve postići tek za nekoliko godina. Postaje bliže tome da postane ugljično neutralan nakon što je osigurao uklanjanje milijun tona ugljika za fiskalnu 2021. godinu, a tvrtka je uložila 700 puta više u projekte dopunjavanja vode u 2020. Tehnički div također je postigao određeni uspjeh u smanjenju otpada i stvaranju partnerstva za zaštitu krhkih ekosustava. “Ne smijemo izgubiti bitku protiv klimatskih promjena. Ulaskom u 2021. godinu uvjereni smo više nego ikad prije da su Microsoft i ostatak svijeta na visini zadatka”, rekao je Lucas Joppa, glavni direktor za okoliš.

Kao dio misije da izgradi bolji svijet snagom igre, Minecraft ima dugu povijest podržavanja globalnih ekoloških inicijativa s partnerima, uključujući The Nature Conservancy i World Wildlife Fund. Više od 100 milijuna ljudi svakog mjeseca igra Minecraft, a više od 35 milijuna učenika i nastavnika u 115 zemalja ima dozvolu za upotrebu edukativnog izdanja u učionici. Takva verzija Minecrafta postoji od 2016. godine, ali postala je posebno popularna u posljednje vrijeme zbog održavanja nastave kod kuće.
Na novoj Minecraftovoj karti nećete pronaći sve gore navedene podatke iz tvrtke, ali ih možete pročitati u Microsoftovom izvještaju o održivosti. Možda video igrica neće spasiti svijet, ali mogla bi ljude potaknuti na praktično razmišljanje o održivosti te educirati mlađe generacije o njezinoj važnosti.

PHOTOS BY: Microsoft, Instagram, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.