Europska zemlja prva u svijetu nudi mijenjanje starog automobila za električni bicikl

GREEN_300_listici_sredina

Staro za drugačije novo

Stari automobili zaslužni su za ispuštanje velike količine štetnih plinova u atmosferu. Kako bi ih smanjili u svojoj zemlji, Francuska vozačima nudi ekološko rješenje - zamjenu starog auta za električni bicikl.

Da vam netko ponudi da svoj stari automobil zamijenite električnim biciklom, biste li pristali? Iako auto kao takav često među vlasnicima ima i sentimentalnu vrijednost pa nekad odvajanje od njega može biti duži proces, francuske vlasti odlučile su ponuditi građanima da svoje stare limene ljubimce zamijene za električni bicikl kojim će na ovaj način imati svijest da su učinili pravu stvar. Naime, cilj je smanjiti što više vozila na francuskim prometnicama posebice onih koji ispuštaju veću količinu štetnih plinova i time zagađuju zrak i okoliš. Ovako je vozačima otvorena prilika da svoja vozila predaju na otpad, a za uzvrat dobivaju nepovratna sredstva od 2.500 eura za kupnju električnog bicikla čime bi trebali potaknuti tamošnje građane da se okrenu zdravom i ekološki osvještenijem načinu vožnje i života.

Zakonodavci u Narodnoj skupštini prije nekoliko dana su preliminarnim glasanjem odobrili tu mjeru. Bio je to amandman na nacrt Zakona o klimi koji prolazi parlamentom i čiji je cilj smanjiti emisije staklenika za 40% u 2030. godini u odnosu na razinu istih emisija iz 1990. godine. Ako bude usvojena, a na dobrom je putu, Francuska će na taj način postati prva država na svijetu koja će ljudima pružiti priliku da se na odgovoran način riješe starog vozila, za električni ili sklopivi bicikl, priopćila je Francuska federacija korisnika bicikla.

“Po prvi put je prepoznato da nije rješenje učiniti automobile zelenijima, već jednostavno smanjiti njihov broj. To je ono što je ispravno i što nas veseli”, izjavio je za strane medije Olivier Schneider iz Francuske federacije korisnika bicikala. Ovakvi projekti koji uključuju upotrebu električnih bicikala u svakodnevnom gradskom prometu bude sve veći interes kako građana diljem svijeta, tako i vlasti da pruže svoje potpore pri kupnji istih, a razlozi su razni i svi redom su u svrsi što prohodnijeg grada i smanjenja štetnih plinova.

Ono što je sigurno, električni bicikl ekološki je prihvatljivije rješenje od automobila i motocikla. Emisije stakleničkih plinova svakako su njihovom vožnjom smanjene, a i njihova praktičnost, ekonomičnost u gradskoj vožnji nezanemariva je u usporedbi s vožnjom automobila. Ovakva mjera poput ove nove iz Francuske, svakako je postavila temelje i može služiti kao idealan primjer drugim državama koje bi uskoro mogle svojim stanovnicima ponuditi odgovorno mijenjanje starog za ponešto drugačije novo.

PHOTOS BY: Unsplash, Pinterest / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.