steven-binotto-UHR47da487s-unsplash

Car sharing u Osijeku: Unajmite električni automobil za samo deset kuna

GREEN_300_listici_sredina

Zeleni grad

Grad Osijek postaje poznat kao grad ekološke osviještenosti. Naziva se zelenim gradom i to s dobrim razlogom. Osim što se radi na velikom broju zelenih i eko projekata koji se tek trebaju ostvariti, jedna od najnovijih vijesti je da će se u Osijeku moći iznajmiti električni automobili za vožnju po gradu.

U Osijeku se od sada električni auto može koristiti kao privatni javni prijevoz. Auto se može koristiti maksimalno tri sata, a cijena vožnje za 15 minuta je 10 kuna. S ovim potezom Osijek postaje grad koji može stati uz bok i svjetskim zelenim gradovima, a super je i što je cijena najma jeftinija nego u drugim gradovima u svijetu. To je uglavnom zato što u drugim gradovima ovakvim projektima upravljaju privatni vlasnici, dok je kod nas ovaj zeleni projekt osigurao grad kroz europske projekte.

Grad Osijek, ove je automobile uzeo pod okriljem europskog projekta “Life” koji za cilj ima smanjivanje emisija ispušnih plinova. Sve je koštalo 460 tisuća eura, te je 60% stiglo iz EU fondova, dok je 40% iz gradskog proračuna. “U okviru tih 40 % su uključene i plaće djelatnika koji rade na ovom projektu”, rekao je Srećko Kukić, savjetnik za EU projekte u gradu Osijeku. Dodaje da se Osijek razlikuje od drugih europskih gradova zato što želi ovu uslugu integrirati u obliku javnog prijevoza. U Osijeku se trenutno u obliku javnog prijevoza može koristiti autobus, tramvaj, sada i električni autobus a najavljen je dolazak i električnih romobila.

Trenutno je na raspolaganju osam električnih automobila na 18 lokacija, koje su ujedno i punionice. Korisnici ih mogu uzeti na tim lokacijama, te ga moraju i vratiti natrag na jednu od tih 18 lokacija. Kada je baterija auta u potpunosti puna auto može prijeći i do 300 kilometara, te ga možete voziti i do 130 kilometara na sat.

Najam funkcionira preko aplikacije na pametnom telefonu gdje se osoba prvo mora registrirati. U toj aplikaciji možete vidjeti gdje se nalaze automobili i vrlo brzo napraviti rezervaciju za isti. Prilikom prijave korisnik mora prijaviti informacije sa svoje osobne iskaznice, vozačke dozvole i kreditne kartice koja osigurava da korisnik vrati auto u roku 3 sata, inače se plaćaju određeni penali. Ako slučajno auto date nekom drugom vozaču, ili imate nesreću pod utjecajem alkohola, također se plaća kazna, slično kao i kod rent-a-car najma. Nakon Rijeke, Osijek je drugi grad koji ima mogućnost iznajmljivanja Boltovih romobila, a mi se nadamo da će ovaj zeleni način vožnje gradom biti uskoro dostupan i u Zagrebu.

Od travnja do listopada 2021. trajat će promotivno razdoblje tijekom kojeg će otključavanje romobila biti besplatno, a cijena korištenja 75 lipa po minuti vožnje. Nakon promotivnog razdoblja Bolt će pretplatnicima ponuditi dodatne opcije poput pretplata, regresivnih cijena te popusta za vožnje prilikom parkiranja na određenim mjestima. To je ujedno i najniža cijena od svih gradova gdje je dostupna Boltova usluga. Više informacija potražite na www.bolt.eu.

PHOTOS BY: Osijek.hr, Unsplash, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.