Image: 340017702, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Europska prijestolnica pretvara popularni kružni tok u urbanu šumu: ‘Temperature su niže za 4 stupnja’

GREEN_300_listici_sredina

Žele biti 'grad vrt'

Pariz će posaditi prvu 'urbanu šumu' na prometnom kružnom toku u nastojanju da izgradi vrtni grad

Glavni grad Francuske želi postati “grad vrt“. Kako bi taj cilj postigli, planiraju posaditi prvu urbanu šumu i to na prometnom kružnom toku.

Ove zime grad će posaditi 478 stabala na trgu Place de Catalogne u blizini željezničke stanice Gare Montparnasse kao vodeći projekt u nastojanju gradonačelnice Anne Hidalgo da smanji buku, zagađenje i uhvati se u koštac s globalnim zagrijavanjem, javlja Reuters.

Osim spomenute lokacije, pariške vlasti žele posaditi urbanu šumu i ispred gradske vijećnice.

Zelena prometnica

Kružni tok Place de Catalogne – koji je dizajnirao španjolski arhitekt Ricardo Bofill 1980-ih – desetljećima je bio popularno prometno čvorište. No, posljednjih godina pretvoren je u raskrižje u nizozemskom stilu, prilagođeno biciklistima.

“Temperature koje se mogu osjetiti u ovoj maloj šumi bit će četiri stupnja niže u usporedbi s onima koje bismo mogli imati izvan nje i stoga će biti vrlo ugodno”, rekla je Hidalgo.

“Također se radi na recikliranju kišnice, kako bismo mogli zalijevati, održavati, omogućiti da ova urbana šuma napreduje. Tako da će stvarno biti ugodno“, dodala je.

Osim toga, istaknula je kako je prošle zime već posađeno 25.000 stabala i da je u posljednje dvije godine nekoliko pariških ulica, u kojima se nalaze škole, zatvoreno za automobile i pretvoreno u mini-parkove.

PHOTOS BY: Profimedia / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.