EU poziva na samit 25. svibnja o virusu, klimi i Rusiji

GREEN_300_listici_sredina

Važne teme

Čelnici Europske unije održat će osobni summit u Bruxellesu 25. svibnja kako bi razgovarali o krizi zbog koronavirusa, borbi protiv klimatskih promjena i napetostima s Rusijom, rekao je glasnogovornik.

Nekoliko nedavnih skupova u EU održalo se videokonferencijski kao sigurnosna mjera zbog Covid-19, ali glasnogovornik predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela rekao je da će summit sljedećeg mjeseca biti osobno. Dužnosnici su izrazili nezadovoljstvo zbog toga što je donošenje odluka usporeno na video summitima, gdje se čelnici ne mogu sastajati u manjim gomilama sa strane i postoje zabrinutosti zbog privatnosti. Summit za sljedeći mjesec sazvan je upravo u trenutku kad je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila da se, nakon sporog početka, program cjepiva protiv koronavirusa u Uniji ubrzava.

Bruxelles sada očekuje da će osigurati dovoljno doza cjepiva za imunizaciju 70% odrasle populacije do kraja srpnja, a sada pregovara o ugovorima za uboda druge generacije kako bi se zaštitio od budućih inačica. Odstupanja u pogledu stope cijepljenja u EU i dalje su ogromna. Malta je cijepila 65,4% svog stanovništva, a slijedi Mađarska s 50,4%. Na niskoj je krajnosti Bugarska sa samo 9,7%.
Čelnici će se također pozabaviti klimatskim promjenama nakon dogovora između Komisije, zastupnika u EP i nacionalnih čelnika o obvezujućem zakonodavstvu ili ciljevima smanjenja emisija. Odnosi s Moskvom također su na dnevnom redu nakon što je nakupljanje ruskih trupa na okupiranom Krimu i na ukrajinskim granicama izazvalo zabrinutost, a izvještaj da su ruski agenti 2014. pokrenuli eksploziju u češkom arsenalu, podiglo je napetost s Pragom.

Odvojeno, Michel i Bijela kuća najavili su da će se američki predsjednik Joe Biden sastati s najvišim dužnosnicima Bruxellesa na summitu u lipnju tijekom njegove prve europske turneje od njegova izbora. Rusija je u četvrtak priopćila da je dovršila “hitnu inspekciju” vojnih vježbi na svom jugu i zapadu nakon nekoliko tjedana napetosti sa Zapadom zbog koncentracije desetaka tisuća vojnika u blizini Ukrajine koji su u Kijevu i na Zapadu izrazili zabrinutost zbog rizika od rata.

“Malo je prerano da se točno kaže koje se snage povlače i koja se točno oprema čini zaostalom. Ali mogu vam samo reći, gledamo vrlo, vrlo izbliza ”, rekao je dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman.
Kritičar Kremlja, Aleksej Navaljni, izjavio je u petak da završava 24-dnevni štrajk glađu koji je pokrenuo tražeći liječenje iza rešetaka, nakon što su saveznici rekli da je njegov život u opasnosti. Navalnijev prosvjed u zatvoru podigao je ulog u sukobu Putina i zapadnih čelnika, koji su rekli da će se Moskva suočiti s posljedicama ako najistaknutiji ruski oporbeni čelnik umre u pritvoru.

Izvor: www.euractiv.com

PHOTOS BY: Guliver Image / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.