120931624_124435022492446_7683151656474227645_n

Mali napredak postignut u petoj rundi pregovora o klimatskom zakonu EU-a

GREEN_300_listici_sredina

Neki podržavaju pomake, drugi ne.

Napredak u petoj rundi pregovora o europskom klimatskom zakonu prošlog petka, postignut je unatoč rastućem vremenskom pritisku da se zakon usvoji do sredine travnja.

Razgovaralo se o svemu oko klimatskog zakona, uključujući EU-ove klimatske ciljeve za 2030. i 2050., rekla je Harriet Mackhaill-Hill iz Europske mreže za klimatsko djelovanje. Trosmjerni razgovori vode se iza zatvorenih vrata u pokušaju postizanja sporazuma između Parlamenta i Vijeća ministara, tijela koje zastupa 27 država članica EU. Europska komisija sa svoje strane treba biti posrednik u pregovorima. Međutim, države članice EU nisu Vijeću dale novi mandat da pregovara u njihovo ime, što znači da nije moglo promijeniti svoj stav. “Nismo postigli ništa. Nema dogovora ni o čemu. Nema napretka. To me stvarno frustrira, jer sam očekivao da ćemo [ovaj put] postići određeni napredak “, rekao je konferenciji za medije Michael Bloss, zeleni europarlamentarac iz Njemačke, koji je dio pregovaračkog tima Europskog parlamenta.

Parlamentarni pregovarači u početku su očekivali značajan napredak u prijedlozima za uvođenje proračuna za stakleničke plinove i uspostavljanje Europskog vijeća za klimatske promjene, znanstvenog savjetodavnog tijela EU-a čija je uloga provjeriti usklađenost bloka s pariškim klimatskim ciljevima. Vodeći pregovarač iz parlamenta, Jytte Guteland, bila je pozitivnija, rekavši: “Mislim da smo postigli određeni napredak u pitanjima srednje veličine. Sada se možemo usredotočiti na velike tijekom sljedećeg, nadamo se i posljednjeg razgovora. Sve će to biti oko 2030. i 2050.”

Kašnjenja

Portugal, koji predsjedava šestomjesečnim predsjedanjem Vijeća, želi postići sporazum o klimatskom zakonu do kraja travnja. No, s približavanjem uskrsne stanke, čini se sve izglednijim da će taj rok biti propušten. To je “stvarno rizičan” vremenski slijed EU-a, upozorio je Bloss, pozivajući se na lipanjski paket energetskih i klimatskih zakona Europske komisije koji će uvesti nove politike za smanjenje emisija Unije za 55% barem prije kraja desetljeća. “Ili je postignut dogovor i bit će spreman za 22. travnja kako Vijeće želi. Međutim, ako se ne postigne pomak na meti, a Parlament bude snažan, to neće biti posljednje i u tom ćemo slučaju prijeći zadani rok”, rekla je Harriet Mackhaill-Hill. To bi značilo da će EU ići na američku klimatsku konferenciju bez potvrđenog cilja za 2030. godinu.

Cilj – 2030.

Iako se raspravljalo o cilju za 2030., trenutno postoji zastoj, a ni Parlament ni Vijeće ne popuštaju u pregovorima. Europski šef za klimu Frans Timmermans “tvrdoglav je”, rekao je izvor upoznat s pregovorima. Za Blossa je ključna prepreka inzistiranje Komisije na “neto” cilju koji također uzima u obzir uklanjanje ugljika iz poljoprivrede i šumarstva. Parlament sa svoje strane želi zaseban cilj za uklanjanje ugljika, rekavši da će “neto” pristup potaknuti inicijative za sadnju drveća kao zamjenu za smanjenje emisija iz industrije. “Komisija itekako inzistira na njihovom mrežnom pristupu, što je vrlo problematično”, rekao je Bloss koji je dodao da “neto” cilj sadrži puno rupa koje uzrokuju probleme u pogledu računovodstva ugljika. Blossovi komentari dio su šire kritike Komisije koja se u pregovorima nije ponašala kao pošten posrednik i zalaže se za teški konsenzus postignut među čelnicima EU-a na summitu u prosincu.

Suzana Carp iz Bellona Europe kaže da cilj “neto” nije dovoljno precizan i da ga polovica zemalja EU ne podržava. “Prilično sam uvjerena da će se Vijeće morati pomaknuti, ali isto tako znam da postoji podosta država članica koje zapravo ne podržavaju pristup neto ciljevima. Izuzetno su zabrinuti što bi to značilo na COP 26 ”, rekla je. Istaknula je studiju iz 2019. godine koja je pokazala da je EU na putu da smanji emisiju stakleničkih plinova za 50% do 2030. godine ako se provedu sve postojeće politike. Sada, budući da je pandemija smanjila emisije, EU bi trebala biti ambicioznija.

Izvor: www.euractive.com

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.