festival
festival

Eskaliralo na poznatom festivalu: Sukobili se posjetitelji i prosvjednici za klimu, rendžeri intervenirali uz prijetnju oružjem

GREEN_300_listici_sredina

Prozvali Burning Man

Prosvjednici od festivala zahtijevaju da zabrani dolazak privatnim avionima na mjesto održavanja, kao i jednokratnu plastiku.

Posjetitelji jednog od najpoznatijih glazbenih festivala na svijetu, Burning Mana, naišli su na klimatski prosvjed na cesti koja vodi do festivala, a koju su blokirali aktivisti, i to koristeći kamp prikolice.

Prosvjed je uzrokovao kolonu automobila, pa čak i prijetnje oružjem koje su završile i intervencijom policije te uhićenjima.

Prosvjednici se nisu željeli maknuti s puta, što je rezultiralo guranjem i fizičkim sukobima između njih i posjetitelja. Usred kaosa intervenirali su i rendžeri koji su uhitili prosvjednike pod prijetnjom oružja. Privedena je nekolicina aktivista. Osim toga, vlasti su na koncu uklonile blokade na cesti tako što su se u njih zaletjeli svojim kamionima.

Prosvjednici ukazuju na problem klimatskih promjena, ali i na komercijalizaciju Burning Mana, za koju smatraju da se u potpunosti kosi s načelima po kojima je festival osnovan, a to su sloboda, ekspresija i zajedništvo. Upozoravaju na degradaciju okoliša koja je posljedica kapitalističkog sustava, a naglašavaju da je Burning Man postao “popularan među imućnim ljudima koji ne žive navedene vrijednosti”, piše NY Post.

Od festivala zahtijevaju da zabrani dolazak privatnim avionima na mjesto održavanja, kao i jednokratnu plastiku.

 

 

PHOTOS BY: FNTV / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.