Kreće nevjerojatni ekološki projekt – divovski otok pun vjetrenjača

GREEN_300_listici_sredina

2026. godine Danci će ispisati povijest

Danska je pokrenula impozantan ekološki projekt gradnje kompleksa umjetnog otoka okruženog gigantskim vjetrenjačama koje će uz pomoć snage vjetra proizvoditi struju.

Velik kao 18 nogometnih igrališta.

Smješten u Sjevernom moru.

Dovoljan za tri milijuna kućanstva.

“Dom” 200 divovskih morskih vjetrenjača.

Ovom su ekološkom projektu danski političari dali svjetlo i tako službeno najavili izgradnju prvog energetskog otoka na svijetu!

2026. tako će biti povijesna godina za ekologiju, Dansku, ali i Europu.

Najveći građevinski projekt u povijesti Danske, koji košta oko 210 milijardi kruna (cca 28 milijardi eura odnosno 34 milijarde dolara) smješten na udaljenosti 80 km od obale, bit će u polovičnom vlasništvu države, a dijelom u vlasništvu privatnog sektora. Radi se o umjetnom otoku koji će udomiti 200 vjetrenjači i proizvoditi energiju za više od 3 milijuna kućanstava. Osim toga, neće isporučivati ​​električnu energiju samo za Dance, već i za električne mreže susjednih zemalja, a dobivenom strujom moći će se osigurati i brodovi, zrakopolovi te industrija.

Prema danskom Zakonu o klimi, zemlja se obvezala na ambiciozno smanjenje emisije stakleničkih plinova od 70% do 2030. kako bi do 2050. godine postigla ugljičnu neutralnost odnosno uklonila onoliko emisija CO2 koliko ih proizvodi.

Danska na kraju planira izgraditi i drugo, manje energetsko čvorište vjetra na danskom otoku Bornholmu u Baltičkom moru do 2030. godine. Ovakve novosti iz ove skandinavske zemlje ne čude, jer slovi kao država koja koristi snagu vjetra najviše na svijetu. Osim toga, Danska je izgradila i prvu pučinsku vjetroelektranu na svijetu, Vjetroelektranu Vindeby, 1991. godine na danskom otoku Lolland, ukupne snage 5 megavata.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.