julia-solonina-NSFoU92bD_Y-unsplash

Edinburgh prvi potpisao Sporazum o biljnoj prehrani. Evo što znamo o tome

GREEN_300_listici_sredina

Hoće li i drugi gradovi učiniti isto?

Gradsko vijeće Edinburgha službeno je potvrdilo Plant Based Treaty, postavši prvi škotski grad i prva prijestolnica u Europi koja je to učinila.

Sporazum o biljnoj prehrani, Plant Based Treaty, je zapravo proširenje Pariškog sporazuma koje ima za cilj riješiti problem uništavanja okoliša uzrokovanog uzgojem životinja. To uključuje degradaciju zemljišta, krčenje šuma, onečišćenje vode i zraka, gubitak bioraznolikosti, mrtve zone oceana i emisije stakleničkih plinova.

Djelomično to postiže promicanjem veganskih sektora umjesto industrija mesa i mliječnih proizvoda. Ove kategorije, kao i mnoge druge koje uključuju hranu životinjskog podrijetla, izvor su značajnih emisija stakleničkih plinova, kao i onečišćenja, gubitka bioraznolikosti te prekomjernog iskorištavanja zemljišta i vode.

U cilju borbe protiv ovih problema, Plant Based Treaty usredotočuje se na tri ključna načela: odustajanje (bez daljnje deforestacije u svrhu uzgoja životinja), preusmjeravanje (jasan prijelaz s proizvodnje hrane životinjskog podrijetla na sustave temeljene na biljnom podrijetlu) i obnova (aktivno obnavljanje ekosustava sadnjom drveća i obnavljanjem divljih krajolika).

Zeleni vijećnik Steve Burgess prvi je predstavio Sporazum o biljnoj prehrani na punom sastanku Vijeća u ožujku 2022., gdje su vijećnici jednoglasno izglasali izradu procjene učinka o implikacijama prihvaćanja sporazuma. “Samo vijeće Edinburgha sada također ima fantastičnu priliku potaknuti mnogo više ljudi na biljnu prehranu i veselim se nadolazećem izvješću vijeća o tome kako to možemo učiniti.”, izjavio je Burgess.

“Potpisivanje sporazuma znači pokazati da naše klimatske obveze shvaćamo ozbiljno i prepoznajemo znanost koja stoji iza klimatske krize – to jest, da znamo da su prehrambeni sustavi ključni pokretači emisija i da biljna hrana mora biti dio rješenje za suočavanje s klimatskim promjenama”, rekao je u izjavi Ben Parker, član vijeća grada Edinburgha.

Nakon što je u petak, 13. siječnja, objavljeno izvješće o procjeni učinka, ono je ovog tjedna predstavljeno na Odboru za politiku i održivost. Izvješće priznaje da “dijeta s visokim udjelom biljnih proteina i niskim udjelom mesa i mliječnih proizvoda smanjuje emisije stakleničkih plinova, te da posljedično, preusmjeravanje potrošnje na biljnu prehranu ima veliki potencijal za ublažavanje.”

Također se navodi: “Općenito, znanost je jasna, potrošnja mesa i mliječnih proizvoda mora se smanjiti kako bi se postigli klimatski ciljevi. Izvješće pokazuje da hrana i prehrana čine 23% otiska temeljenog na potrošnji Edinburgha, pri čemu 12% tih emisija dolazi od konzumacije mesa. “Prelazak na biljnu prehranu stoga bi značajno smanjio gradske emisije temeljene na potrošnji.”

“Edinburgh je opravdao svoju reputaciju globalnog klimatskog lidera priznajući kritičnu potrebu za smanjenjem emisija stakleničkih plinova iz prehrambenog sustava kako bismo postigli naše klimatske ciljeve”, rekla je Nicola Harris, direktorica komunikacija u Plant Based Treaty.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.