dupini
dupini

Rusija trenira dupine na Krimu da se suprotstavljaju neprijateljskim roniocima

GREEN_300_listici_sredina

Udvostručio se broj ovih sisavaca

Sovjetska mornarica razvila je program obuke sisavaca u Sevastopolju još kasnih 1960-ih. Učili su morske sisavce da postave eksoloziv na brodove ili traže mine.

Ruska mornarica povećava broj obučenih dupina koje koristi za zaštitu svoje glavne vojne baze u Crnom moru, piše portal Politico.

Životinje čuvaju ulaz u luku Sevastopolj na Krimu, a one su vjerojatno namijenjene za “suprotstavljanje neprijateljskim roniocima”, rekla je britanska vojna obavještajna služba, koja je primijetila povećanje broja dupina preko satelita.

Posljednjih tjedana, “slike pokazuju gotovo udvostručenje broja plutajućih sisavaca u luci u kojima vrlo vjerojatno ima dobrih dupina”, pišu svjetski mediji.

Špijunski sisavci

Dresirane životinje desetljećima su koristili vojska ili obavještajne agencije za izvršavanje specifičnih misija. Na primjer, vjeruje se da je kit koji se nekoliko puta pojavio u blizini skandinavske obale posljednjih godina špijun kojeg je obučila ruska vojska. Radi se o beluga kitu kojem su mještani dali nadimak Hvaldimir (inače ‘hval’ na švedskom znači ‘kit’), a primijetili su da je on na sebi imao rusku ormu.

Ruska crnomorska flota bila je meta nekoliko napada bespilotnim letjelicama od početka sveobuhvatne invazije Kremlja na Ukrajinu u veljači 2022. i vjeruje se da su zbog toga u rat uvukli i životinje.

U travnju su ruski brodovi stacionirani u Sevastopolju pogođeni napadom izvedenim s “tri brza čamca bez posade”, a skladište goriva u istom gradu pogođeno je napadom bespilotne letjelice nekoliko dana kasnije – što je Moskvu navelo na pooštravanje sigurnosnih mjera u pomorskoj bazi Sevastopolj prošlog mjeseca.

Nije nova stvar

Sovjetska mornarica razvila je program obuke sisavaca u Sevastopolju još kasnih 1960-ih, piše The Moscow Times. Učili su morske sisavce da postave eksoloziv na brodove ili traže mine. Ne zna se jesu li doista sudjelovali u vojnim aktivnostima, no dupini su kasnije korišteni za lociranje izgubljene vojne i znanstvene opreme.

Ruska mornarica demantirala je izvješće iz 2012. u kojem se navodi da razvija program obuke dupina da napadaju neprijateljske ronioce s noževima ili pištoljima pričvršćenima na njihove glave. Smatralo se da je sovjetski program također uključivao obuku kako ubijati podvodne neprijatelje.

Programi obuke postali su ponovno aktivni od ruskog preuzimanja Krima 2014. godine.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.