spencer-davis-fWtJvFqyUQQ-unsplash

Dubrovnik donio odluku o ograničenju korištenja jednokratne plastike

GREEN_300_listici_sredina

Primjenjivat će se i na ustanove i trgovačka društva

U okviru EU projekta Plastic Smart Cities, Grad Dubrovnik ograničit će korištenje plastike  za jednokratnu uporabu, ali i provesti niz mjera koje su u skladu s okolišem i zelenim politikama.

U okviru EU projekta Plastic Smart Cities, Grad Dubrovnik kao i ustanove i trgovačka društva koji su (su)vlasništvu Grada ograničit će korištenje plastike  za jednokratnu uporabu, a sve je temeljeno na Odluci usvojenoj na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća te prethodno, donesenom Akcijskom planu smanjenja onečišćenja plastikom u Gradu za razdoblje od 2021. do 2026. godine. Odlukom o ograničavanju korištenja jednokratne plastike donose se mjere kojima se u upravnim tijelima te u ustanovama i trgovačkim društvima  određuje ograničavanje korištenja plastike za jednokratnu uporabu te zamjena određenih predmeta koji se koriste u poslovanju s rješenjima prihvatljivim za okoliš, sve u cilju sprečavanja smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Odlukom je propisano i da se uporaba jednokratne plastike ograničava i za sva javna događanja koja Grad Dubrovnik organizira ili sufinancira.

Također, grad, ustanove i društva dužni su osigurati ili s organizatorom javnih događanja dogovoriti odvojeno prikupljanje otpada na mjestu održavanja, kao i njegov pravovremeni i prikladan odvoz i zbrinjavanje. Zelenih novosti u našem najpoznatijem gradu na jugu ne nedostaje, pa pri poslovanju Grada, ustanova i društava potrebno je primjenjivati kriterije i mjerila zelene javne nabave kad god je to moguće. Jedna od mjera propisanih Odlukom odnosi se i na digitalizaciju dokumenata i promoviranje korištenja elektroničkih dokumenata među zaposlenicima, službenicima i namještenicima kad god je to moguće. Provedba Akcijskog plana smanjenja onečišćenja plastikom krenula je u Dubrovniku još u lipnju organizacijom dvodnevne radionice, a Dubrovnik je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji ima takakv dokument. World Wide Fund for Nature pokrenuo je inicijativu Plastic Smart Cities koja podržava gradove i naselja na obali u poduzimanju mjera za zaustavljanje onečišćenja plastikom. Drugi mediteranski i europski gradovi, poput Nice, Izmira, Tangera, Amsterdama i Venecije, također su dio ove inicijative.

PHOTOS BY: Unsplash, dubrovnik.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.