Plastika na meniju: Američki znanstvenici iz plastike proizveli ključan hranjivi sastojak

GREEN_300_listici_sredina

Od plastičnog do jestivog

Plastični otpad guši naš planet i to je opće poznato. Ono na čemu sada treba raditi je pronaći sva rješenja kako bi olakšali teret okolišu i smanjili ogromne količine plastike. Bizarno, ali stvarno, američki znanstvenici su pronašli način, a to je da od plastike pravimo hranu.

Plastični otpad već je godinama jedan od krucijalnih problema s kojma se države diljem svijeta suočavaju. I dok se jedni uspješno bore s plastikom zahvaljujući strategijama koje provode u svojim država, druge su zemlje tek počele postupati odgovorno prema otpadu zbog čega će morati proći još neko vrijeme da se usustave. Recikliranje, ponovno korištenje, bacanje u odgovarajuća spremišta samo su neka od rješenja tone i tone nagomilane plastike. No, kako biste reagirali da plastika jednog dana bude na vašem stolu kao objed? Zvuči potpuno suludo, ali zahvaljujući novim tehnologijama i vrhunskim znanstvenicima ovo možda već postaje naša bliska budućnost.

Bioinženjer Sveučilišta Illinois Urbana-Champaign bioinženjer Ting Lu i biolog sa sveučilišta Michigan Technological Stephen Techtmann osvojili su ranije ovog ljeta nagradu u vrijednosti od milijun dolara pod nazivom 2021 Future Insight Prize za tehnologiju za koju kažu da može pretvoriti plastični otpad u jestive proteine. Kako ističu u stranim medijima, tehnologija bi mogla pružiti odgovor na naizgled beskrajno povećanje proizvodnje plastike koja se, ni izvan pandemije, nije desetljećima prestala gomilati. Sama tehnologija oslanja se na ono što bioinženjer Lu naziva mikrobnom sintetičkom biologijom, koja se u osnovi oslanja na mikrobe naslijeđene genima kako bi razbili molekule plastičnog smeća i pretvorili ih u protein.

Možda to ne zvuči kao najukusniji obrok s obzirom na to da dolazi od za hranu nelogičnih sastojaka, ali krajnji rezultat su, tvrde, iste vrste jestivih proteina koje već jedemo, bez obzira na to odakle su došli. U tom trenutku samo je pitanje što ćete s tim učiniti. “Mikrobi iz okoliša mogu katalizirati širok raspon kemijskih reakcija, od kojih mnoge mogu imati industrijsku primjenu. Moj laboratorij proučava kako složene mikrobne zajednice mogu surađivati ​​u obavljanju funkcija od industrijskog interesa”, rekao je Techtmann za strane medije.  Tim ovih znanstvenika ne planira stati na ovom otkriću, već će se usmjeriti i na prilagodbu svoje tehnologije koje će im omogućiti pretvorbu plastike u izvore goriva.

PHOTOS BY: Unsplash, mtu.edu / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.