Virovitičko podravska županija 7

Drava oborila rekordne vodostaje u ovom stoljeću: Branila se kuća po kuća, poplavljene i poljoprivredne površine

GREEN_300_listici_sredina

Stiže prema osječkom području

Situacija s poplavama i dalje je kritična u nekim dijelovima Virovitičko-podravske županije. Kako je vidljivo na dvjema mjernim stanicama, ondje je Drava već oborila rekordne vodostaje u ovom stoljeću. Na nekim se dijelovima i izlila, ali nije ugrozila stambene objekte.

Na mjernoj stanici Terezino Polje vodostaj u 7 sati iznosio je 314, a na stanici Vrbovka 669 centimetara, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Tomislav Novosel iz Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda za Hrvatski radio je istaknuo da su nasipi nizvodno od Terezinog Polja dovoljno visoki da prihvate vodeni val koji je nešto viši nego rekordne 2014. godine.

Ipak, Novosel je upozorio da je još uvijek nužan oprez na Dravi nizvodno od Botova.

150 kilometara do Dunava 

“Protok rijeke nizvodno od Botova je 2600 do 2800 metara kubnih, na nekim područjima sigurno ima nižih mjesta na nasipima koje treba pozorno pratiti i eventualno nadvisiti u slučaju da priprijeti prelijevanje, treba rješavati podvire”, kazao je.

Nakon što je prošla Terezino Polje, Dravi do ušća u Dunav treba dva do tri dana, odnosno oko 150 kilometara.

Poplavljene poljoprivredne površine

Prema riječima načelnika stožera Marija Klementa Drava je poplavila poljoprivredne površine na području prekodravskog naselja Križnica koje je sada odsječeno jer skela ne vozi, a viseći pješački most zbog sigurnosti nije u upotrebi.

“Voda je ušla kilometar do dva u naselje, ali najveći dio kuća nije ugrožen, osim pojedinih koje se nalaze uz rijeku. Stanovnike opskrbljujemo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite općine Pitomača“, rekao je Klement, a prenosi N1.

Teško i u drugim dijelovima 

Podsjetimo, poplave stvaraju velike probleme i Norveškoj. Zbog najgorih poplava u posljednjih 50 godina evakuirali su tisuće ljudi. Glavne ceste su zatvorene, a željezničke usluge obustavljene u velikim dijelovima južne Norveške jer su se rijeke izlile iz korita.

Okrug Innlandet, jedno od najteže pogođenih područja u Norveškoj, priopćio je da su brojni ljudi izolirani zbog poplava i da hitne službe možda neće moći odmah doći do svih kojima je pomoć potrebna.

 

PHOTOS BY: Profimedia, Civilna zaštita / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.