Donosimo vodič za održivi povratak u školske klupe

Kako smo već došli do sredine mjeseca, sve nam je jasnije da se kolovozu bliži kraj, a da se približava povratak u škole i na fakultete. To znači da je vrijeme za pripremu i nabavu svega što vam treba za što lakše učenje i rad. Kupujete li za sebe ili za svoje dijete, u svakom slučaju razmislite o tome kako da i taj aspekt vašeg života bude što održiviji.

Dok trgovine širom zemlje već pripremaju svoje izloge sa stvarima potrebnim za povratak u školu, ne možete da ne primijetite sve te simpa nove ruksake, fora bilježnice i šarene olovke. Uz sve ove dostupne mogućnosti, možda će vam biti teško razabrati i kupiti ono što vam zaista treba. No ako pokušavate imati ekološki prihvatljiviju školsku godinu, ne dajte se smesti i razmislite dobro što već imate, što možete nabaviti rabljeno, posuditi, napraviti ili popraviti sami, i na kraju ako već morate kupiti neka to što kupujete bude eco-friendly proizvod. Razmislite o odabiru predmeta koji se mogu reciklirati ili ponovno upotrijebiti. Često pri kupnji ne razmišljamo o cijelom životnom ciklusu proizvoda, što dovodi do toga da se velike količine predmeta bace nakon što nam više nisu od koristi. Pokušajte kupiti stvari koje su od prirodnih materijala, a ne od plastičnih ili one koje se lako razgrađuju na otpadu.

Školska torba

Prije nego krenete u kupnju nove školske torbe, razmislite treba li vam uopće nova. Možda možete nabaviti rabljenu od nekoga tko više ne ide u školu, kupiti polovnu ili ako vam je vaša jednostavno dosadila – sami ju preuredite. To može biti zabavan projekt s kojim ćete starom ruksaku dati novi izgled. Zakrpajte ga ako ima kakve rupice, dobro ga očistite i operite, čak ga možete i prefarbati (ako je platneni), no to sve možete dati i profesionalcu da vam obavi, a vi se poigrajte s detaljima. Na njega možete zalijepiti ili zašiti fora zakrpe ili dodati neke druge ukrase koje volite. Ako je vašem ruksaku ipak došao kraj, prilikom kupnje novog odaberite one od prirodnih materijala poput konoplje, ili one koje će se lako razgraditi poput torbe od papira (da i to postoji).

Bilježnice i notesi

Iako vam se čini da sam papir po sebi nije loš, zamislite samo koliko bilježnica se ispiše svake godine. I onda zamislite kako sve te bilježnice od svakog učenika, iz svake škole na kraju završe na otpadu. Mnoge od njih su i plastificirane što znači da se neće razgraditi kako trebaju. Sada je odabir ekoloških bilježnica sve veći pa prilikom sljedeće kupnje uzmite u obzir da ne uzmete samo onu koja vam je na prvi pogled najljepša, već da razmislite i o tome što će biti s njom kada završi na odlagalištu otpada. Od ekoloških bilježnica od recikliranog papira do onih napravljenih od kore jabuka, kamenog papira, kakaa i slično, imate dovoljan izbor da odaberete ono najbolje za okoliš.

Olovke

Iako nam se možda čini da danas više tipkamo nego pišemo, zapravo i dalje svakodnevno koristimo olovke ili kemijske. Zamislite samo koliki je vijek trajanja jedne kemijske, koliko ih ima na svijetu i koliko ih onda završi na odlagalištu. Slično kao i plastične četkice za zube, i dalje sve plastične olovke koje ste imali negdje postoje. Zato razmislite dobro prilikom sljedeće kupnje olovki i birajte one od biorazgradivih materijala ili onih koji se mogu reciklirati. Možete pronaći i fora olovke sa sjemenkama koje kada bacite osim što će se razgraditi, iz njih će izrasti i novo bilje.

Pernica

Još jedna stvar koja bi se kupovala nova skoro svake godine je pernica. Nekad davno je bilo fora imati one velike plastične pernice, no sada smo sva sreća pametniji, a ekoloških pernica imamo koliko želimo. Lako ćete pronaći pernice od prirodnih materijala poput jute, organskog pamuka, a još bolje ako je certificirana fair trade i carbon neutral kao one od Terra Threada, na primjer. Pernica je nešto što možete lako i sami sašiti od ostatka materijala kod kuće, prenamijeniti neki platneni neseser ili torbicu. Ili ako baš morate kupiti novu, odaberite onu koja je od prirodnih materijala ili biorazgradiva. U svakom slučaju, izbora ne nedostaje.

PHOTOS BY: Pinterest, Unsplash, Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.