FxNdQwNXgAEeLCv

Poznato je što je zazelenilo more u Veneciji: ‘Tvar se koristi za otpadne vode…’

GREEN_300_listici_sredina

Još uvijek nitko nije preuzeo odgovornost

Fluorescein je proizvedena organska boja koja se koristi u znanstvene svrhe. Rezultati "nisu pokazali prisutnost toksičnih elemenata u analiziranim uzorcima", navodi se u priopćenju.

Tvar kojom je obojeno more u glavnom venecijanskom kanalu u fluorescentno zelenu nije opasna, priopćile su lokalne vlasti. Kako prenosi Euronews, riječ je o netoksičnoj tvari koja se inače koristi za testiranje mreža otpadnih voda.

Podsjetimo, u nedjelju je more postalo fluorescentno zeleno u blizini mosta Rialto. Regionalna agencija za zaštitu okoliša primila je uzorke vode i identificirala tvari koje su uzrokovale promjenu boje mora.

No, ispostavilo se da je tekućina manje zlokobna nego što se isprva pretpostavljalo. Naime, najprije se smatralo da je incident povezan s ekstremnim aktivističkim skupinama za zaštitu okoliša koje su nedavno zacrnile vodu u Fontani di Trevi u talijanskoj prijestolnici, pozivajući tako na prestanak financiranja i korištenja fosilnih goriva.

Međutim, za razliku od prethodnih slučajeva, niti jedna aktivistička skupina do sada nije preuzela odgovornost za ono što se dogodilo u Veneciji.

Što je zazelenilo more?

Uzorci uzeti iz kanala ovaj tjedan pokazuju da voda ne sadrži otrovne kemikalije.

Fluorescein je proizvedena organska boja koja se koristi u znanstvene svrhe. Rezultati “nisu pokazali prisutnost toksičnih elemenata u analiziranim uzorcima”, navodi se u priopćenju.

Odakle je boja došla i kako je uopće dospjela u kanal još uvijek je misterij.

PHOTOS BY: Twitter,Federico Rizzon / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.