Na svega šezdesetak kilometara od Zagreba, točnije u mjestu Habjanovac prije više od 30 godina, na 20 hektara površine smjestilo se imanje Zrno. Po mnogočemu se Zrno razlikuje od drugih poljoprivrednih imanja u Hrvtaskoj. Riječ je, naime, o najstarijem ekološkom imanju koje objedinjuje ekološku poljoprivrednu, prerađivačku i pekarsku proizvodnju. Organsko, svježe, lokalno i prije svega zdravo, motivi su koji pokreću ovo imanje. I to ne misle samo njihovi vjerni kupci, već je nedavno Zrnu stigla i potvrda iz Europske komisije kojom je vlasnik David Pejić proglašen najboljim poljprivrednikom u Europskoj uniji. U razgovoru s njim otkrili smo što misli o hrvatskoj poljoprivredi, kakav je osjećaj biti prvi najbolji poljoprivrednik u cijeloj Europi, kao i na što je posebno ponosan tijekom svog rada na imanju.
Prošlo je više od deset nada otkako ste proglašeni najboljim ekološkim poljoprivrednikom. Kakav je osjećaj?
Svakako je velika čast i zadovoljstvo primiti navedenu nagradu. Osobno me ispunjava osjećaj ponosa na cjelokupni team Zrna koji je zajedno sa mnom stvorio projekt i imanje vrijedno nagrađivanja. Također je dobar i rijedak trenutak za osvrnuti se na postignuto i iz toga izvući dodatnu motivaciju za dalje.
Smatrate li da je ovo priznanje poticaj za sve u zemlji koji se bave poljoprivredom?
Volio bih da je tako. Nastojimo razvijati Zrno kao svojevrsnu fokalnu točku dobrih praksi, a i model ili demonstracijsko imanje koje otvoreno širi svoja iskustva i prakse. Ultimativno, svojim djelovanjem želimo ubrzati razvoj i zastupljenost ekološke poljoprivrede.
Mislite li da Hrvatska dovoljno ulaže ekološku proizvodnju?
Ekološka proizvodnja u Hrvatskoj često je opterećena različitim predrasudama i preprekama koje ponekad djeluju duboko ukorijenjene. Ambiciozna politika razvoja ekološke poljoprivrede na razini EU, s 25% površina pod eko uzgojem do 2030., vidim kao priliku i iskru koja bi mogla promijeniti stanje u Hrvatskoj koje se čini lošijim od naših potencijala. N,o ima svijetlih primjera poput Zagrebačke županije koja cilja biti 100% eko do 2030.
U govoru na dodjeli nagrade, spomenuli ste svog oca koji je svojedobno kao okolišni aktivist dobio UN-ovu nagradu. Znači li to da vi zapravo obiteljski već godinama njegujete zelene navike, odnosno imate usađene vrijednosti prema ekološkoj svijesti koja je u današnjem svijetu toliko potrebna, a nekima nažalost poprilična novost?
Da, moji roditelji, Jadranka Boban Pejić i Zlatko Pejić pioniri su zdravih stilova življenja i ekološkog pokreta u Hrvatskoj. Njihov primjer i djelovanje su nešto s čime sam ja odrastao i što sam oduvijek vidio kao dio sebe. U tom smislu, važnost ekološke poljoprivrede mi je od ranih dana bila vrlo jasna te smatram da je ključ za postizanje zdravlja pojedinca kao preduvjeta za zdravo društvo.
Od vremena vašeg oca pa sve do danas, mislite li da se nešto bitno promijenilo među ljudima po pitanju zelene politike, održivih navika?
Generalna svijest o utjecaju čovjeka na okoliš je svakako veća. Ono što se čini da izostaje su konkretne mjere i potezi koji bi učinili okolnosti boljima. Često se po tom pitanju odgovornost usmjerava isključivo na pojedinca, no neugodna istina je da je sustav taj koji najviše utječe i čija bi promjena donijela najviše dobrobiti. Ipak, ljudi kao potrošači i kupci bivaju sve informiraniji o stvarnosti industrijalizirane hrane i konvencionalne poljoprivrede te donose odluke kojima biraju bolje alternative, uključujući i ekološku poljoprivredu što je ohrabrujuće.
Reagiraju li ljudi na zelene promjene suviše negativno? Evo primjerice, sad je u fokusu novi model razvrstavanja otpada u Zagrebu…
Većina nas je skeptična prema promjenama, pogotovo kad su nagle, sveobuhvatne ili nedovoljno objašnjene. Komunikacija i edukacija je ključna za svaku uspješnu promjenu. Realnost je da je prosječan čovjek opterećen nizom egzistencijalnih problema, stresova i tjeskobe te da u tom kontekstu možda nema mentalnog prostora zaprimiti nešto novo. Zato je važno da, gdje god je moguće, mijenjamo sustave na način da pojedincu bude jasan njegov benefit i interes.
Kada govorimo o vašem imanju Zrno, zašto vam je važno da nudite organske i lokalne proizvode?
Vjerujemo u ekološku poljoprivredu zato što smatramo da su trenutačne prakse konvencionalne poljoprivrede neodržive te štetne za pojedinca, društvo i okoliš. Zato uzgajamo, proizvodimo i nudimo isključivo certificirane ekološke proizvode. Važnost lokalne proizvodnje je višestruka: od toga da povećava neovisnost pojedinca i društva od vanjskih faktora, do boljitka u smislu činjenice da je lokalno uzgojena poljoprivredna kultura stasala u istom podneblju kao i mi, što znači da u većem stupnju odgovara našim potrebama.
Jeste li ikada naišli na svojevrsne probleme s obzirom na to da nudite nešto toliko čisto i prije svega autentično i iskreno?
Zrno kroz 4 proizvodna pogona – poljoprivreda, prerada, pekarstvo i ugostiteljstvo, u zaokruženom proizvodnom sustavu nudi više od 150 certificiranih ekoloških proizvoda. Mnogi od tih proizvoda imaju više stadija obrade i korištenja, gdje svoj proizvodni ciklus započinju u zemlji, prolaze kroz neki oblik prerade, dobivaju dodatnu vrijednost u pekarstvu da bi ultimativno završili u našem restoranu, Zrno bio bistrou. Takav zaokruženi ciklus proizvodnje je naša najveća snaga, ali i naš najveći izazov jer je iznimno zahtjevan i delikatan u izvedbi.
Na što ste posebno ponosni u svom radu?
Posebno smo ponosni na inovativne projekte i jedinstvene proizvode. Imamo najveći no-till/no-dig biointenzivni vrt u regiji s preko 250 gredica te smo pioniri navedene metode u Hrvatskoj. Naš restoran, Zrno bio bistro, prvi je i jedini certificirani ekološki restoran u Hrvatskoj. U pekarskom asortimanu imamo certificirani ekološki bezglutenski kruh od kiselog tijesta, također jedini u Hrvatskoj.
Dobivate li nekad feedback kupaca koji su možda upravo zbog Zrna prešli na proizvode koji su organski?
Zahvalni smo što imamo povjerenje velikog broja kupaca koji prepoznaju jedinstvenu kvalitetu naših proizvoda. Gosti Zrno bio bistroa često ističu kvalitetu okusa i teksture naših jela što je posljedica činjenice da imamo vlastiti lanac snabdijevanja te ekološke namirnice koje zbog metode uzgoja nude drugačiji, bogatiji okus.
Što vam je najbitinije u vašm poslovanju?
Djelatnici koji svakodnevno svoju energiju, ljubav i trud ulažu u razvoj Zrna te vizija na osnovi naših vrijednosti koja nam daje osjećaj da naše aktivnosti doprinose tome da budućim generacijama ostavimo ekosustav na kojeg možemo biti ponosni.
Planirate li širiti svoje imanje? Što Zrno sprema u godinama pred nama?
Uvijek radimo na novim proizvodima i inovativnim projektima. Ipak, u ovom trenutku, glavni fokus nam je na projektiranju novog proizvodnog kompleksa, odnosno proizvodnih objekata na imanju koji bi nam omogućili povećanje kapaciteta te time i širenje asortimana i količina proizvoda. Realizacija navedenog omogućit će nam još višu razinu zaokruženosti proizvodnog ciklusa nakon čega planiramo i daljnja ulaganja u edukativne i turističke aktivnosti.