pexels-karolina-grabowska-4202938

Eko zamjene u kupaonici koje možete napraviti odmah

GREEN_300_listici_sredina

Tina Sarajlić

Jednostavni savjeti

Nakon kuhinje, kupaonica je druga prostorija u vašem domu koja proizvodi velike količine plastičnog otpada. Donosimo savjete kako tome stati na kraj.

Odavno već imamo naviku ne istraživati odakle nešto dolazi, kakvi su sastojci i koliko je to loše za nas jer su nas proizvođači uvjerili da o tome ne trebamo razmišljati. No svijest o tome se sve više mijenja i sukladno tome imamo sve više informacija i zelenijih opcija koje su bolje za naše zdravlje i za planet. Svakim danom se pojavljuje sve više alternativnih zamjena za dosadašnja sredstva i pomagala koja koristimo u kuhinji, kupaonici i općenito u svakodnevnoj upotrebi, a ovdje ćemo navesti neke jednostavne eko zamjene koje možete napraviti u svojoj kupaonici.

Sapun za ruke i gel za tuširanje

Iako je mnogo ljudi naviklo imati tekući sapun u lijepim pakiranjima i s pumpicom, česta zamjena takvih pakiranja samo znači redovito nakupljanje plastične ambalaže. Osim toga, švicarsko istraživanje pokazalo je da je ugljični otisak tekućeg sapuna 25% veći od krutog sapuna. Tekući sapun također treba pet puta više energije za proizvodnju i može koristiti 20 puta više ambalaže, a troši i više vode kada se peru ruke s njime za razliku od krutog sapuna. S obzirom na to da sapun za ruke i gel za tuširanje mogu biti jedan te isti proizvod, naš prijedlog je da nabavite sapun od lokalnih proizvođača sa sigurnim eko sastojcima, koji nije u plastičnom pakiranju. Jedan za ruke i jedan za tijelo. Ako baš želite imati tekući sapun, nabavite stakleni dispenzer i sapun u rinfuzi koji je pakiran u recikliranim i eko pakiranjima.

Šampon i regenerator

Poput sapuna za ruke i gelova za tuširanje, većina šampona i regeneratora su također pakirani u jednokratnoj ambalaži. Baš kao i sapun za ruke, ako želite u potpunosti izbaciti plastiku iz svoje rutine njege kose i tijela, kupnja krutog šampona i regeneratora je najjednostavnija opcija. Prednosti korištenja krutog šampona i regeneratora za pranje kose gotovo su iste – nema plastike (i još puno manje ambalaže), puno je dugotrajnije, niži je ugljični otisak za transport proizvoda i manje kemikalija u sastojcima. Mnogim zaljubljenicima u ljepotu dodatna je korist činjenica da kruti šamponi sadrže manju količinu kemikalija i većina su bez sulfata. Sulfati su inače jako efikasni u čišćenju i baš oni stvaraju pjenu, no ponekad su toliko učinkoviti u čišćenju prljavštine i ulja s kose i kože da na kraju uklanjaju prirodna ulja potrebna za njihovo održavanje. Oni mogu pogoršati kožu, posebno kod osoba sa suhim stanjem kože, poput ekcema.

Dentalna higijena

Održavanje zdravih zubi može biti noćna mora za sve one koji pokušavaju izbjeći plastiku. Naša navika pranja dva puta dnevno (posebno ako koristimo jednokratnu četkicu za zube) može svake godine poslati tisuće tona plastike za jednokratnu uporabu na odlagalište otpada. Zapravo se procjenjuje da se samo u SAD-u između 850 milijuna i preko milijarde četkica za zube, što predstavlja preko 50 milijuna kilograma otpada, odbaci i završi na odlagalištu svake godine. Srećom, tržište eko četkica za zube je eksplodiralo posljednjih godina i sada možete izabrati između nekoliko vrsta. Isprobajte biorazgradivu četkicu za zube od bambusa koji je najidealnija opcija, ali i bilo koja druga drvena četkica je dobra zamjenu za plastičnu, a danas ih možete vrlo lako pronaći u trgovinama. Slično tome, uobičajene paste za zube su pune sastojaka koji su štetni za nas i za okoliš te pakirane u plastičnim pakiranjima koja se ne mogu reciklirati. Danas paste za zube možete pronaći u obliku tabletica, u zero-waste pakiranjima ili u pakiranjima napravljenim od biorazgradivih materijala i bez štetnih sastojaka. Sljedeći put kada kupujete pastu za zube, isprobajte jednu od tih eko verzija i nadamo se da ćete ih nastaviti koristiti.

Štapići za uši

Kao i većina plastike, plastični štapići za uši posebno su štetni za morski život. Zaklada Clean Ocean izjavila je da su dobrovoljci samo na jednoj plaži pokupili preko 18.000 plastičnih štapića. Zamjena za ovaj proizvod je vrlo laka s obzirom na to da postoje razne eko i papirnate verzije štapića za uši bez imalo plastike, a koje možete pronaći skoro u svakoj većoj trgovini. Osim toga, nije loša ideja i dodatno uštedjeti tako da nabavite višekratni štapić poput LastSwab štapića za uho koji je višekratna, održiva i sanitarna alternativa plastičnim štapićima. Pomaže u borbi protiv milijardi jednokratnih plastičnih štapića za uši koji se proizvode svaki dan.

Blazinice za uklanjanje šminke za višekratnu upotrebu

Većina vjerojatno nije razmišljala o ovim malim okruglim pomagalima kao štetnima, ali zapravo ne samo da nisu dobri za okoliš već nisu dobri niti za vaše lice. Najčešće se koristi tretirani pamuk koji može biti prilično loš za vaše lice pogotovo ako je osjetljivo, a zbog istog razloga nisu biorazgradivi. Malo je bolja opcija ako nađete eko blazinice za skidanje šminke, ali opet će često i one biti zapakirane u plastiku. No nije sve tako komplicirano jer danas ima mnogo opcija u obliku višekratnih blazinica koje vam mogu u potpunosti zamijeniti kupnju dosadašnjih jednokratnih.

Eko deterdžent za pranje veša i omekšivač

Ne postoji ništa bolje od svježe, čiste i mirisne odjeće. Osim planeta koji je jednako čist i svjež – to je definitivno bolje. Velika većina deterdženata i omekšivača sadrži dosta štetne sastojke koje bismo trebali izbjegavati. Super vijest je što i na tom području postoji sve više alternativa, od ekoloških sredstava u recikliranim pakiranjima pa sve do zero-waste sredstava za čišćenje rublja. Jedan od takvih eko primjera su kugle za omekšavanje odjeće u perilici rublja. Koristeći njih štedi se na omekšivaču (stavljamo ga manje ili ga ne stavljamo uopće), a kod korištenja u sušilici rublja smanjuje se vrijeme sušenja i elektricitet, stvara se manje nabora te tkanine budu mekše. Osim toga, na kuglicu možete nakapati i svoje omiljeno eterično ulje te ju zatim staviti u sušilicu – odjeća će divno mirisati!

PHOTOS BY: Unsplash, Pexels, Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Napravi nešto zeleno već danas.

Klikni „prijavi se“
i na pravom si putu!

Copyright 2021 © Sva prava pridržana GREEN.HR

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.