voda naslovna (2)

Deset zemalja s najčišćom vodom: U nekim destinacijama možete je piti izravno iz jezera

GREEN_300_listici_sredina

Primjeri dobre prakse u svijetu

Postoje zemlje u svijetu koje veliku brigu polažu na očuvanje vodenih resursa pa nije ni čudo što ondje možete kleknuti kraj jezera ili rijeke, zahvatiti vodu i jednostavno je - popiti.

Postoje zemlje koje mogu doista biti ponosne na čistoću svojih vodenih resursa, a njihov pristup raspolaganja vodom možemo uzeti kao primjer dobre prakse. Zagađenje i trajno zanemarivanje vode često rezultiraju prirodnim katastrofama. Evo kojih 10 svjetskih zemalja najbolje gospodare svojim vodenim resursima i imaju najčišću vodu.

Čile

Jeste li znali da se najčišća voda na svijetu nalazi u Puerto Williamsu, u Čileu? To su nedavno otkrili znanstvenici sa sveučilišta u Teksasu i Čileu. Surađivali su u istraživanju čistoće svjetskih vodenih resursa, a prema riječima voditelja programa za očuvanje arktičke biokulture, u Puertu Williamsu i “voda i zrak izuzetno su čisti i nisu se izmijenili još od razdoblja prije industrijske revolucije”.

Jednako čisti vodeni resursi mogu se pronaći i u Torres del Paineu, malo sjevernije od Puerto Williamsa.

Kanada

Kanada također ulazi u zemlje s najčišćim izvorima vode na svijetu. Konkretno, riječ je o gradu Springwateru blizu Toronta.

Voda u Springwateru u Kanadi toliko je čista da sadrži pet puta manje olova od ledenjaka na Arktiku. Znanstvenici to objašnjavaju jedinstvenim planinskim ekosustavom koji okružuje grad, a voda prolazi kroz nekoliko slojeva tla, gline i pijeska.

Danska

Danska je jedna od prvih zemalja na svijetu koja je 1971. osnovala Ministarstvo za okoliš u svom Parlamentu. Šezdesetih godina 20. stoljeća zagađenje vodnih resursa blizu glavnoga grada Kopenhagena dosegnulo je alarmantne vrijednosti pa je vlada brzo reagirala.

Od tada je prošlo 40 godina, a Danska je postala zemlja koja svoje znanje o upravljanju otpadnim vodama i održivosti prenosi drugim zemljama diljem svijeta. U Danskoj se strogo pridržavaju pravila za obradu industrijskih otpadnih voda, a Vlada je također u velikoj mjeri uključena u obradu otpadnih voda.

Singapur

Za razliku od susjednih zemalja, resurs vode u Singapuru već dugo zadržava visok standard. “Grad Singapur ima jedan od najkvalitetnijih izvora pitke vode na svijetu”, izvijestila je Nacionalna agencija za vodu Singapura na svojoj web-stranici.

Jedini nedostatak je to što se polako isušuje, a razlog je velika dnevna potrošnja Singapuraca. Jedna osoba prosječno troši 150 litara vode dnevno, što je ekvivalentno dvjema napunjenim kadama.

Švedska

Švedska je dobila i međunarodni certifikat kvalitete vode prema ISO standardima, koji je dodijeljen gradu Stockholmu 2017. godine.

Mnogi Šveđani smatraju da je kupnja vode u plastičnoj boci jednostavno bacanje novca jer Švedska za svoje stanovnike crpi pitku vodu iz više od 95.700 jezera i podzemnih tokova.

Austrija

Ova je zemlja poznata po čistoj vodi i njezinoj dostupnosti svim stanovnicima. Austrija je čak sklopila takozvani Austrijski vodeni pakt, koji se obvezuje pratiti kvalitetu podzemnih i površinskih voda, utjecaj ljudske aktivnosti na te tokove i pronaći način kako spriječiti zagađivanje vodenog ekosustava u zemlji.

U rangiranju svjetskog indeksa zaštite okoliša, Austrija se nalazi među prvima.

Island

Osim nevjerojatnih prirodnih ljepota, nepredvidljive klime i jedne od najtolerantnijih kultura na svijetu, Island također ima jedne od najčišćih izvora pitke vode u Europi. Islanđani su toliko ponosni na svoju vodu da turistima preporučuju da je piju izravno iz jezera.

Tokovi vode su posebno čisti zbog slojeva vulkanskog sedimenta kroz koje voda prolazi do površine –  savršeno filtrirana.

Njemačka

Njemačka voda jedan je od najsigurnijih i najviše kontroliranih prehrambenih proizvoda u zemlji, a toliko je dobra da ima okus po mineralnoj vodi.

No, iz nepojmljivih razloga u posljednjih nekoliko desetljeća, statistike pokazuju kako stanovništvo preferira kupovnu vodu u plastičnim bocama.

Grenland

Jedni od najčišćih izvora pitke vode na našem planetu nalaze se na Grenlandu. Konkretno, dolazi iz snježnog pokrivača koji prekriva 80% cijele površine najvećeg otoka na Zemlji.

Paradoksalno je što stanovnici Grenlanda uglavnom koriste obrađenu vodu iz lokalnih jezera i rijeka, ali otpadne vode strogo su regulirane.

Švicarska

Najnovije istraživanje UNESCO-a svrstalo je Švicarsku na 16. mjesto po kvaliteti upravljanja vodom i zaštiti vodenih resursa od industrijskog zagađenja. Jeste li znali da je, primjerice, od 1986. godine upotreba fosfata potpuno zabranjena u ovoj zemlji?

Takvi strogi propisi omogućili su da vodu možete piti izravno iz jezera.

PHOTOS BY: Instagram / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.