Photo Sanja Lydia Kulušić

Darija Walter iz Slavonije mijenja svijet: “Oporavljamo se od odlaska mladih, ali želja je time snažnija”

GREEN_300_listici_sredina

... i nominirana je za Greenlidera

Predsjednica udruge "PLANTaža", media freelancer, ekološka aktivistica, permakulturalna dizajnerica, kreativka i prije svega glas mladih za zelene promjene. Sve je to Darija Walter koja je nominirana za Greenlidera na trećem po redu Greencajt festivalu. Projekti unutar njezine udruge potiču mlade u Slavoniji na razvijanje vlastitih ideja i uključivanje u akcije za bolje sutra.

Darija Walter, jedna je od nominiranih Greenlidera čiji će se dobitnici saznati na Greencajt festivalu koji su odlučili mijenjati svijet ne odlaskom u glavni grad, ili pak odlaskom iz zemlje, nego ostajući u rodnoj Slavoniji, točnije u Osijeku. Tamo već godinama djeluje u Udruzi PLANTaža u sklopu koje s ostalim članovima provodi razne aktivnosti ne bi li potaknuli zajednicu na sudjelovanje, ponajviše mlade osobe kojima pružaju podršku za razvijanje vlastitih ideja i programa.

Nominacija za Greenlidera za nju je, kaže, veliko iznenađenje. “Moram priznati kako me je nominacija ugodno iznenadila. Nisam joj se nadala niti mi je ta opcija ikada pala na pamet, zaista ju nisam očekivala. No sada kada se dogodila već imam osjećaj kao da sam osvojila Greenlidera jer naći se u takvom društvu, zajedno sa svim nominiranima je kao osvojiti glavnu nagradu. Zahvalna sam i ponosna”, ističe Darija.

Projekti na lokalnoj i međunarodnoj razini

U osam godina koliko postoji Udruga, ostvarili su 250 različitih programa i aktivnosti poput projekata “Zbrini masku”, Prop-I-Ti-vanje, Svrati u park, PLANTida i tu definitivno ne planiraju stati. “Trenutno sa članicama i članovima iz Udruge PLANTaža pokrećemo čišćenje i uređenje prostora udruge u kojem planiramo održavati brojne aktivnosti. Želja mi je da upravo PLANTažino dvorište uskoro postane rasadnik dobrih ideja u centru Osijeka. Tu su još zeleno-urbani projekti s čijim aktivnostima uskoro započinjemo te ekološki festival PLANTida kojeg planiramo održati u rujnu. Pripremamo mnoga predavanja, radionice i filmove, ali i druga iznenađenja koja tek trebamo otkriti”, kaže nam Darija s pozivom na njihov festival PLANTida u rujnu.

Slavonija kao najinovativnija regija

Darija je promjene na bolje odlučila stvarati iz rodnog grada, ne odlazeći poput brojnih njezinih sugrađana u druge zemlje ili mijenjanjem adrese za onu zagrebačku. “Zajedno sa članovima iz Udruge PLANTaža djelujem na najljepšoj i potencijalno najinovativnijoj lokaciji u Hrvatskoj, makar je to moje skromno mišljenje. Osijek kao središte predivne Slavonije i Baranje ima mogućnost razvijati se u održivom i zelenom smislu te biti pionir sa dugoročnim rješenima i projektima u Hrvatskoj. Naravno da te odluke ne ovise isljučivo o nama te se u svakom pokušaju osjeti ta lagana kočnica jer djelujemo na području koje se još uvijek oporavlja od masovnog odlaska mladih i ambicioznih ljudi, ali možda je baš zato volja snažnija! Jer upravo se u istočnoj Hrvatskoj pojavljuju hvalevrijedni projekti i zdrava rješenja pojedinaca koji su odlučili ostati (ili su se vratili) i pokrenuti nešto novo. Sretna sam što s takvim ljudima i incijativama surađujem koje svojim trudom i radom potvrđuju pravilo da nije samo Zagreb Hrvatska bez obzira što često tako izgleda”, priznala nam je Darija.

“Lagala bih kada bi rekla da ovakva nominacija ne laska, ali zasigurno nije isključiva potvrda da činim nešto dobro za planet. Svjesna sam one bolne ali istinite tvrdnje kako promijeniti mogu jedino sebe, a ne druge ili cijeli planet. Promjena počinje jedino u nama samima i naše male ali snažne odluke mogu potaknuti druge na promjenu. Mislim da je upravo to shvaćanje ključno jer dugoročno može utjecati na boljitak. Upravo zbog toga u suradnji s aktivnim pojedincima i članovima Udruge PLANTaža utječem na one male, lokalne promjene od kojih zapravo sve i počinje”, zaključuje.

Podsjetimo, dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, u sklopu kojeg se dodjeljuju Green Prix 2023. nagrade. Podsjetimo, najveći festival održivosti u regiji – Greencajt, održat će se 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

PHOTOS BY: Franjo Matković, Joanna Paciorek, Sanja Lydia Kulušić, press / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.