Foto-Ponos-16

Antun Ponoš nominiran je za Greenlidera: “Samo to što sam nominiran velika je čast”

GREEN_300_listici_sredina

U radnom vijeku spasio više od sto tisuća napuštenih životinja

Svaka nagrada laska na svoj način, a nominacija za Greenlidera godine posebna je za Antuna Ponoša. Ovo legendarno televizijsko lice i autor emisije "Kućni ljubimci" već desetljećima kroz emisiju spašava napuštene životinje, a nominacija u sklopu Greencajt festivala iznimno mu je velika čast.

“Zahvalan sam na nominaciji i drago mi je da ste prepoznali moju misiju u kojoj sve ove 33 godine gledateljima približavam na svoj način odnos prema životinjama i prirodi pokazujući im da smo svi dio ovog života i da imaju svoje mjesto oko nas”, podijelio je s nama Antun Ponoš autor i voditelj legendarne emisije “Kućni ljubimci”, kojom je u nekoliko desetljeća emitiranja spasio nekoliko stotina tisuća napuštenih životinja i pronašao im nove zauvijek domove.

Zbog svojeg velikodušnog rada, ovaj simpatični veterinar po struci nominiran je za nagradu u kategoriji Greenlidera godine koja se dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala koji se u svibnju po treći put održava u Zagrebu.

“Nisam mogao gledati kako ih uspavljuju pa sam ih nosio kući”

Svake nedjelje na malim ekranima emitiraju se “Kućni ljubimci”. Mnogima oni bude neka od najljepših televizijskih sjećanja na djetinjstvo. I danas, već 33. godinu, ova legendarna emisija ima jednu divnu humanitarnu misiju, a to je spašavanje životinja. Zahvaljujući njezinom autoru koji je ujedno i voditelj, snimatelj i montažer Antunu Ponošu, mnoge su životinje pronašle svoje domove. Upravo su “Kućni ljubmci” preteča svih današnjih udruga za zaštitu životinja.

“Došavši iz Slavonije u Zagreb 1982. godine, studirati veterinu, primijetio sam da je u gradu velik broj napuštenih životinja o kojima nitko ne vodi brigu i koje su prepuštene same sebi. Počeo sam ih zbrinjavati tako da sam ih dovodio u stan i liječio ako su bile bolesne. Kao apsolvent veterine, svakodnevno sam imao priliku gledati ljude kako na Veterinarski fakultet dovode životinje te ih se iz raznih razloga žele riješiti. To me je uvijek žalostilo i nisam ih nikad mogao ostaviti u prostoru u kojem su čekale uspavljivanje pa sam ih nosio kući te ih njegovao i liječio. Lijepio bih obavijesti po stupcima, nazivao radiostanice i tako ih udomljavao. Tako sam počeo udomljavati životinje i polako si punio stan onim napuštenima ili, bolje rečeno, onima koje su ostavili nemilosrdni ljudi. Kako su bile sve brojnije u mom stanu, shvatio sam da moram nešto poduzeti kako bih ih brže udomljavao”, prepričao nam je Ponoš i tako je korak po korak nastala ova emisija koja svoje fanove nikad nije izgubila.

“Imati kućnog ljubimca velika je odgovornost”

Da je važnost medija u spašavanju životinja itekako važna, zna to i nominirani voditelj. “Tijekom svih ovih godina emitiranja puno se toga promijenilo u korist životinja. Danas imamo brojne udruge za zaštitu životinja i pojednice koji im pomažu u zbrinjavanju. Svijest ljudi o važnosti brige o životinjama promijenila se, a dobili smo i Zakon o zaštiti životinja, tako da mogu reći da smo puno toga, uz potporu medija koji su od početka pratili i podržavali emisiju, zajedno učinili za dobrobit životinja”, ističe Ponoš koji je i sam mnogo toga kroz ovaj radni vijek naučio o životinjama, ali i sam kao vlasnik mnogih dodaje kako je imati kućne ljubimce istinska odgovornost.

“Imati kućnog ljubimca velika je odgovornost. Uvijek naglašavam da udomljavate ljubimca samo ako imate uvjete za njegovo držanje. Ako postoje ti uvjeti, onda svakome savjetujem da po svom osobnom osjećaju odabere ljubimca. Čovjek uz životinju uči o plemenitosti, ljubavi i nježnosti. Životinja donosi sreću svakom tko joj pruži ono što ona treba, a uzvraća višestruko i čini život ljepšim”, kaže nam autor emisije ne skrivajući zadovoljstvo svojom nominacijom.

“Nominacija me ugodno iznenadila i jako me veseli. Samo to da sam nominiran, velika je čast jer vaš cijenjeni portal pruža svima nama priliku da se vidi naš rad i zalaganje. Sve vas lijepo pozdravljam i želim puno uspjeha u svemu što radite”, zaključuje.

Kako možete glasati?

Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, u sklopu kojeg se dodjeljuju Green Prix 2023. nagrade. Podsjetimo, najveći festival održivosti u regiji – Greencajt, održat će se 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine, o kojoj odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojim djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiču druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ako želite da tu titulu odnese ovo omiljeno televizijsko lice, Antun Ponoš, glasajte za njega!

PHOTOS BY: Privatni album / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.