Matija-Zulj_CEO-Founder-@AGRIVI-2-1536x1004

Matija Žulj iz AGRIVI-ja nominiran za Greenlidera: “Predani smo tome da promijenimo način proizvodnje hrane”

GREEN_300_listici_sredina

Digitalizacija poljoprivrede za bolje sutra

Kakvu ćemo hranu jesti u budućnosti i hoće li je biti dovoljno za sve, ovisi između ostalog i o tome kako ćemo se odnositi prema poljoprivredi. To vrlo dobro zna i Matija Žulj, osnivač i direktor tvrtke AGRIVI, agrotehnološke tvrtke čija vizija je promijeniti način na koji se proizvodi hrana.

“Iznimno sam sretan i zahvalan nominacijom za Greenlidera godine, jer je svako priznanje još jedna dodatna potvrda da javnost vrednuje ono što radimo i čemu smo posvećeni i prepoznaje pozitivan društveni učinak koji postižemo u svijetu”, ističe Matija Žulj, osnivač i direktor tvrtke “AGRIVI” koja nudi digitalizaciju poljoprivredne proizvodnje. Nekadašnji startup sada je ozbiljna tvrtka s oko 50 zaposlenika koji iz dana u dan nude ključne tehnološke odgovore u ovom sektoru, a Matija Žulj svojim je radom za boljitak poljoprivrede u zemlji i svijetu zaradio nominaciju u kategoriji Greenlidera koja se dodjeljuje u sklopu Greencajt festivala koji će se ovog svibnja po treći put održati u Zagrebu.

Od plantaže do uspješne tvrtke

Kako nam je Matija Žulj otkrio u intervjuu krajem prošle godine, sve je zapravo započelo plantažom oraha, da bi danas AGRIVI postao jedna od vodećih agrotehnoloških tvrtki na svijetu. “Naš COO Mate Knezović ima obiteljsku plantažu oraha, a ja sam jedno vrijeme uzgajao borovnice. Imao sam želju baviti se problemom proizvodnje hrane pa sam želio iz prve ruke saznati s kakvim se sve izazovima susreću poljoprivrednici. To iskustvo mi je bilo od velike važnosti jer sam shvatio da ne postoji jedan jednostavan softver koji bi mi pomogao u tom poslu. Iz toga se rodila ideja da stvorimo centralnu platformu koja bi poljoprivrednicima pomogla da upravljaju svojom proizvodnjom. S obzirom na to da je Mate bio moj susjed u Kutini, on je ujedno bio i prvi AGRIVI-jev klijent te je morao objasniti roditeljima zašto je sad potrebno digitalizirati plantažu i kakvu će korist imati od toga. Ali, isplatilo se, ne samo zbog plantaže, već i zbog naše dugogodišnje suradnje”, otkrio nam je tada direktor AGRIVI-ja.

Tvrtka se zalaže za digitalizaciju poljoprivrede, jer situacija u zemlji i svijetu nije nimalo optimistična. “Naša nit vodilja jest činjenica da je trenutna situacija dugoročno neodrživa i da trebamo nova rješenja. Raste broj svjetske populacije, procjenjuje se da će do 2050. godine dosegnuti 9 milijardi ljudi, a zbog toga će se i globalna proizvodnja hrane morati povećati za više od 60% kako bi zadovoljila potrebe svih stanovnika. U isto vrijeme, nije sva hrana koju jedemo sigurna. Zdravstveno neispravna hrana svake godine uzrokuje 600 milijuna oboljenja i 420 000 smrtnih slučajeva na globalnoj razini. I ono ključno, a to je da uobičajene poljoprivredne prakse doprinose klimatskim promjenama i dovode do erozije tla”, objasnio nam je tada Žulj, stoga su softveri kao što je AGRIVI-jev važni za budućnost poljoprivrede jer oni pružaju agronomske i gospodarske podatke u stvarnom vremenu tijekom cijelog postupka proizvodnje hrane i pomaže proizvođačima u proizvodnji zdrave, hranjive i sigurne hrane primjenom održivih i klimatski pametnih poljoprivrednih praksi.

U više od 100 zemalja diljem svijeta koristi se AGRIVI-jev softver

Njihov se softver koristi u otprilike 100 zemalja diljem svijet s naglaskom na Europu i Ameriku, a nominacije poput ove za Greenlidera svakako su dodatni vjetar u leđa. “Ova nominacija priznanje je i cijelom AGRIVI timu koji je zajedno sa mnom predan na putu da promijenimo način proizvodnje hrane i podržimo poljoprivrednike i ostale dionike u cijelom prehrambenom ekosustavu. Trenutna je situacija dugoročno neodrživa i potrebne su promjene i nova, inovativna rješenja, posebno digitalizacija kojoj smo mi kao agrotehnološka tvrtka posvećeni, jer je to jedini način da se riješi problem globalne prehrane”, rekao nam je.

Da ova tvrtka ne živi na komplimentima, svjedoče i njihovi zacrtani ciljevi za daljnji rasti razvitak. “Snažan napredak kojeg smo dosad ostvarili i izvanredni klijenti koje podržavamo pripremili su nas za sljedeću fazu našeg rasta. Želimo potvrditi svoju poziciju na karti vodećih svjetskih agrotehnoloških kompanija, i to jačanjem naše vodeće pozicije u segmentu farm management platformi za velike poljoprivredne proizvođače. Rast podržavamo stalnim inovacijama naših proizvoda, a trenutan je fokus na predviđanjima temeljenim na umjetnoj inteligenciji, automatizaciji prikupljanja podataka i usklađenosti sa standardima sigurnosti hrane, kvalitete i održivosti“, istaknuo je Žulj.

Kako možete glasati?

Dodjela nagrada predviđena je za 25. svibnja, zadnjeg dana Greencajt festivala, u sklopu kojeg se dodjeljuju Green Prix 2023. nagrade. Podsjetimo, najveći festival održivosti u regiji – Greencajt, održat će se 24. i 25. svibnja u prostorima stare Tvornice električnih žarulja i Rougemarin Parka u Zagrebu.

Za titulu Greenlidera godine, o kojoj odlučuje javnost glasovima na službenoj stranici festivala, natječe se deset kandidata koji svojim djelovanjem služe kao pozitivan primjer te motiviraju i potiču druge na usvajanje održivih vrijednosti. Ako želite da tu titulu odnese Matija Žulj, pokretač poljoprivrednih tehnologija o kojima nam ovisi budućnost, glasajte za njega!

PHOTOS BY: press, Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.