deryn-macey-kPLccIMtS8E-unsplash (1)

Danska vlada ulaže 90 milijuna eura u biljnu prehranu

GREEN_300_listici_sredina

Pomoć u suzbijanju negativnih posljedica velike danske mesne industrije

Danska vlada uložit će više od 90 milijuna eura u novi fond "Plantefonden" stvoren za promicanje klimatski prihvatljive biljne hrane.

Iako se čini da smo blizu točke bez povratka u borbi protiv klimatskih promjena, najnovije izvješće Ujedinjenih naroda uvjerava nas je da je ostalo još vremena no pod jednim uvjetom: da poduzmemo brze akcije temeljene na biljkama. Ubrzo nakon ovog poziva na akciju, Danska, koja je oduvijek bila godinama ispred ostatka Europe u pogledu usvajanja zelenih praksi, objavljuje da će uložiti više od 90 milijuna eura u potpuno novi fond posvećen promicanju inovacija, prodaje i obrazovanja na bazi biljaka diljem zemlje. Ova kampanja će pomoći u suzbijanju negativnih ekoloških posljedica velike danske mesne industrije i podizanju svog rastućeg tržišta biljne prehrane u vrijeme kada ekološka akcija postaje sve hitnija.

Danska vlada uvelike ulaže u zelenu tranziciju u prehrambenoj industriji potičući energetski učinkovitu proizvodnju hrane, smanjenjem bacanja hrane, promicanjem organske hrane i usvajanjem održivog pakiranja. Dansko vijeće za hranu i poljoprivredu nastoji biti klimatski neutralno do 2050., a održivost i zdravlje su njihovi primarni ciljevi. Najnovija odluka Danske vlade je ulaganje povijesnog iznosa od 675 milijuna DKK u Plantefonden, fond za proizvodnju biljaka, kako bi pomogla biljnom sektoru u zemlji. Biljni fond će ulagati i promicati istraživanje hrane pogodne za klimu u sklopu sporazuma kojeg vodi Ministarstvo hrane, poljoprivrede i ribarstva.

Više od 60% danske zemlje koristi se za poljoprivredu, a 70% se koristi za uzgoj stočne hrane. Potrošači sve više prelaze na održivije opcije jer postaju svjesniji utjecaja svojih izbora hrane. Danska Udruga za biljnu hranu snažno se zalagala za fond i sada se nalazi u ulozi od povjerenja u odboru. Udruga je prethodno istaknula kako šest od deset Danaca vjeruje da bi zemlja trebala postati lider u biljnoj proizvodnji, a danski potrošači pokreću zelenu tranziciju. “Ahilova peta biljne industrije je da je tržište premalo. Radit ćemo na tome da se sredstva fonda prvenstveno koriste za razvoj tržišta,” izjavio je voditelj tajništva u Danskom poslovnom udruženju tvornica, Frederik Madsen. “Ponosni smo što je Dansko poslovno udruženje zasnovano na biljkama sada prepoznato od strane ministra hrane, u skladu s drugim industrijskim organizacijama koje mogu dobiti mjesto u odboru Fonda za biljke. Stoga je to i prekretnica, veliko priznanje i velika čast jer smo prije samo tri godine osnovali industrijsku asocijaciju.”

Kroz ovu inicijativu, danska vlada nastoji podržati svoje nacionalne brendove, uključujući Dryk, Naturali i Cavi-art, dok ulaze na međunarodna tržišta. Trenutne procjene pokazuju da se prodaja biljnih proizvoda u Danskoj povećala za 6,5 milijuna eura od 2018. do 2020. godine. Znajući da nemamo vremena za gubljenje, danska vlada žustro radi na poticanju ekspanzije proizvoda na biljnoj bazi na svim razinama i želi čim prije prijeći sa životinjskih proizvoda na proizvodnju biljne hrane.

PHOTOS BY: Unsplash / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.