danijela ninić cvjetni put

Danijela Ninić radi slike od cvijeća: ‘Ne želim da se buketi bacaju pa ih pretvaram u osobne umjetnine’

GREEN_300_listici_sredina

Ruže suši laticu po laticu

Brend Cvjetni put nastao je prije tri godine, a od tada je spasila stotinjak buketa od propadanja.

Danijela Ninić se u vrijeme pandemije prisjetila kako je u djetinjstvu radila herbarije i prešala cvijeće. Ta ju je misao zaintrigirala pa ju je pretvorila u akciju te počela detaljnije istraživati kako kvalitetno isprešati biljku, na način da ona ne postane smeđa u nekoliko tjedana. Rast znanja i nekoliko pokušaja doveli su je do ideje – ona želi slikati cvijećem. I tako je nastao brend Cvjetni put.

“Zabavljala sam se prešanjem, isprobavala razne stvari. Radila sam za vlastiti gušt, slagala različite sličice i kombinacije. Prijateljima se svidjelo, počele su narudžbe, i onda sam odlučila da bih mogla ponuditi usluge i široj publici”, prisjeća se Danijela, koja je trenutno vlasnica jedinog studija za prešanje cvijeća u Hrvatskoj.

Najtraženija usluga

Priča je dobila i jednu sasvim novu dimenziju kad joj je jedna prijateljica donijela svoj vjenčani buket i zamolila ju da od njega napravi nešto što će omogućiti da joj on ostane trajna uspomena.

“I nakon tog prvog je stvaranje slika od vjenčanih buketa postalo jedna od najtraženijih usluga. U tri godine, koliko se bavim ovim poslom, sam sigurno njih stotinjak pretvorila u slike”, priča nam kreativka.

Osim što sama izrađuje slike raznih tematika, Danijela nudi i vođenje radionica u kojima polaznici mogu sami izraditi umjetnička djela. Tako, primjerice, uskoro u Guštu na Vrbanima priprema radionice izrade slike s likom Fride Kahlo, a možete ju zvati i da obogati vašu djevojačku ili teambuilding.

“Zanimljivo je da vrlo često radim i poklone za učiteljice. Svaki naručitelj obično ima neku svoju ideju, nešto što im je važno… I to je sjajno. I izazovno. No, nema toga što se ne može napraviti od cvijeća”, govori Danijela.

Prirodne i tradicionalne metode

Objašnjava nam kako zapravo izgleda proces sušenja.

“Poanta je izvući vodu iz cvijeta i postići da on zadrži oblik i boju. Radim pomoću drvene preše i kartona. Jednom kad stavim cvijet na prešu, zategnem ju vijcima, a onda cvijet tamo stoji do mjesec i pol. Mijenjam papir svakih nekoliko dana, ovisno o cvijetu; neki puštaju više, a neki manje vode”, priča.

Poanta je da cvijet što više bude na suhome, ali i da ima protok zraka. Postoje i tehnike sušenja peglom, u mikrovalnoj i slično, no Danijela dopušta da se biljke posuše same, tradicionalno, prirodnom metodom.

“Obožavam raditi s ružama u svim varijantama i sortama. Svaku laticu sušim zasebno i onda ih na slikama opet spajam. Najzahtjevniji su ljiljani i orhideje jer su puni vode”, tumači.

Izazovi su dobrodošli

Slika mladenaca na livadi na kojoj su u pozadini planine definitivno joj je bila najzahtjevniji projekt do sada.

“Napravila sam ju od vjenčanog buketa. Rekla sam: ‘nema frke!’, no kad sam počela raditi sam vidjela da nije baš toliko jednostavno. No ispalo je sjajno, ljudima se baš svidjelo”, kaže Danijela, koja je nedavno ‘nacrtala’ i Mona Lisu.

“To je, po meni, poanta svega: nemoj baciti cvijeće, nego ga pretvori u osobnu umjetninu”, zaključuje.

 

PHOTOS BY: Green.hr / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.