ozonski omotač

Danas je Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača: Evo kako ga možete obilježiti

GREEN_300_listici_sredina

Za planet na kojem živimo

Točno prije 29 godina, Ujedinjeni narodi uveli su Svjetski dan ozonskog omotača, ili Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, sa svrhom podizanja opće svijesti o njegovoj važnosti za planet Zemlju. Ove godine obilježavamo ga na današnji dan, 16. rujna.

Ako i vi kao pojedinac želite doprinijeti očuvanju ozonskog omotača, donosimo osam jednostavnih načina koje možete ugraditi u svoje životne navike i tako dugoročno utjecati na Zemljino blagostanje. Promjene ne moraju biti nagle, i mali koraci čine puno.

Zagađenje zraka u gradovima

Redovito održavajte svoje klima-uređaje

Hladnjaci u uređajima za klimatizaciju jedan su od najčešćih izvora CFC-ova (klorofluorougljikovodika),  spojeva koji uništavaju ozonski omotač. Stoga, kada kupujete klima-uređaj, birajte onaj s oznakom “bez HCFC-a” ili “prijateljski prema ozonu”, redovito ga servisirajte, a kada prestane raditi, propisno ga odstranite.

Odgovorno koristite hladnjake i zamrzivače

Iako je već u proizvodnji hladnjaka uklonjeno 99% tvari koje uništavaju ozonski omotač, stariji uređaji još uvijek mogu sadržavati takve tvari. Odgovornom upotrebom hladnjaka i zamrzivača možete pomoći ne samo u zaštiti ozonskog omotača, već i u zaštiti klime.

  • Osigurajte dobar protok zraka kroz ploče za izmjenu topline (isparivači i kondenzatori) u hladnjacima i zamrzivačima. Izbjegavajte postavljanje uređaja pokraj perilice posuđa ili pećnice i montiranje tako da omogućuje lako strujanje zraka na stražnjoj strani.
  • U zamrzivač stavljajte samo ono što vam je potrebno. Ako nešto stoji u zamrzivaču dugo vremena, uklonite to.
  • Redovito odmrzavajte svoj zamrzivač i čistite stražnji dio hladnjaka gdje se nalazi kondenzator.
  • Pravilno ga odstranite u otpad.
Reducirajte vožnju automobilom

Automobili i motorizirana vozila proizvode CO2 i dušični oksid. Iako ugljični dioksid nema izravan utjecaj na ozonski omotač, visoke razine ovoga plina mogu neizravno utjecati na ozonski omotač u stratosferi. Dušični oksid, s druge strane, ulazi u skupinu spojeva koji najviše uništavaju ozon.

bicikliranje

Kada god možete, pokušajte hodati ili voziti bicikl! Također razmotriti mogućnosti javnog prijevoza ili vožnju do posla podijelite s kolegom ili kolegicom.

Ako možete, smanjite unos mesa

Dušični oksid se proizvodi tijekom razgradnje stajskog gnojiva. Iako razgradnja može obogatiti tlo, također će proizvesti dušični oksid, koji može biti štetan ako se ne koristi pravilno. Smanjenje mesa u prehrani je velika promjena u načinu života, pa nemojte žuriti! Postupno smanjujte unos. Čak upola manje količine mesa u prehrani, imat će pozitivan učinak i na okoliš i na vaše zdravstveno stanje.

vegetarijanstvo

Koristite ekološki prihvatljive proizvode za čišćenje

Provjerite etikete kako biste bili sigurni da ne sadrže CFC-ove. Čišćenje je važno jer može pomoći u uklanjanju otpada i očuvanju okoliša. Međutim, također je važno osigurati da proizvodi za čišćenje budu prijateljski prema okolišu.

Izbjegavajte korištenje pesticida

Pesticidi znatno doprinose iscrpljivanju ozonskog omotača i mogu biti štetni za okoliš. Umjesto njih, ručno uklanjajte korov i koristite druge ekološki prihvatljive metode za uklanjanje štetnika.

Kupujte lokalno proizvedene proizvode

Što su dalje vaši proizvodi morali putovati da bi stigli do vas, to će više dušičnog oksida biti proizvedeno.  Kupovina lokalnih proizvoda odličan je način da pronađete najsvježije namirnice i izbjegavate konzumiranje hrane koja je prevalila dug put.

Smanjite onečišćenje zraka na druge načine

Pokušajte primjenjivati metode koje pomažu smanjiti onečišćenje zraka. Iako je korisno usredotočiti se na onečišćivače, koji su posebno štetni za ozonski omotač, dobra je ideja općenito smanjiti onečišćenje zraka. Postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste to učinili.

Biranje alternativnih načina prijevoza (kao što su bicikliranje, hodanje ili dijeljenje vožnje), održavajte svoja vozila u dobrom stanju, izrađujte stvari sami umjesto da ih kupujete, kupujte lokalno, koristite manje ambalaže, reciklirajte i kompostirajte, koristite ekološki prihvatljive boje i čistače, štedite električnu energiju, racionalno trošite grijanje i klima-uređaje, obratite pozornost na trošenje vode.

Iako svi plinovi koji uzrokuju onečišćenje zraka ne uništavaju izravno ozonski omotač, nijedan od njih nije koristan za okoliš. Stoga, smanjenje onečišćenja zraka bit će svima na korist.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.