pexels-christo-james-v-724507

Danas je Međunarodni dan Sunca! Upijte ga svaki dan barem malo

GREEN_300_listici_sredina

Bez njega ne bi bilo ni života na Zemlji

Tradicija obilježavanja ovog dana seže još u 70-e godine. Američki aktivist Denis Hayes je već tada ukazivao energetski potencijal Sunca. Tako da, ako ste u mogućnosti - i danas pa i svaki drugi dan upijte barem malo Sunca.

Danas se diljem svijeta obilježava Međunarodni dan Sunca. Tradicija odavanja počasti zvijezdi koja nam daje svjetlost i toplinu te oko koje se vrti cijeli sustav planeta počela je još 1978., a posljednjih se godina u kontekstu slavljenja Sunca i njegovih blagodati više no ikada govori i o njegovom energetskom potencijalu.

Solarna energija je jedan od ekološki najsigurnijih resursa koji ne zagađuje okoliš niti ima dugoročne nuspojave kakve imaju, primjerice, fosilna goriva, piše portal National Today.

Osim toga, ona sama ne treba fosilna goriva, obnovljiva je i značajno jeftinija od drugih energetskih izvora.

Puni potencijal energije Sunca još uvijek nije potpuno iskorišten unatoč tome što je ona u određenim dijelovima svijeta dostupna 365 dana u godini. Može ju se skladištiti, a idealna je i za ruralna ili izolirana područje do kojih je teško dovesti druge energetske izvore.

Inače, Međunarodni dan Sunca se počeo obilježavati na inicijativu američkog okolišnog aktivista Denisa Hayesa, koji je već tada želio osvijestiti ljude o energetskom potencijalu Sunca. On je ujedno i čovjek koji je ustanovio i Dan planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja. Prvotna ideja je bila da se počast Suncu oda istome tjednu u kojem se obilježava Dan planete Zemlje.

Neki obilježavaju dan, a neki tjedan

1994. godine se Međunarodni dan Sunca počeo obilježavati i u Europi, i to na inicijativu Međunarodnog solarnog društva. Kada je stvar postala internacionalna, prihvaćen je datum 3. svibnja. Neke od zemalja koje su se uključile u odavanje počasti Suncu mu čak posvećuju i cijelih tjedan dana, a obilježavanje počinje upravo danas. Tako se diljem svijeta ovih dana održavaju razna događanja, edukcije, izložbe i paneli posvećeni Suncu, jednom od naših najvrjednijih resursa čije vrijeme zapravo još uvijek tek dolazi.

Osim što je potentan izvor energije, Sunce omogućuje fotosintezu, upravlja vremenom na Zemlji, ljudima daje neophodni vitamin D. Da nema Sunca, ne bi postojao ni život na Zemlji.

Tako da, ako ste u mogućnosti – i danas pa i svaki drugi dan upijte barem malo Sunca.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.