plastike
plastike

Danas je dan u godini u kojem je svijet proizveo više plastike no što je može adekvatno zbrinuti

GREEN_300_listici_sredina

Prijelomni datum

Nekim zemljama statistike o zbrinjavanju idu u prilog, a nekima ne.

Danas se obilježava Međunarodni dan prekoračenja plastike, dan u kojem svijet službeno premašuje količinu plastike kojom može učinkovito upravljati u jednoj godini.

Prvi put, dan se obilježava međunarodno, a inicijativu je pokrenula švicarska istraživačka konzultantska tvrtka Earth Action.

“Podizanje svijesti je jedan od ciljeva, ali osnaživanje i mogućnost djelovanja su vjerojatno još važniji”, rekla je Sarah Perreard, suizvršna direktorica u Earth Actionu, za Euronews.

Postoji Dan prekoračenja plastike za svaku zemlju, no Međunarodni dan plastike ima za cilj podizanje svijesti o štetnom odnosu svijeta prema plastici i našim poteškoćama u adekvatnom recikliranju iste.

Izračunati prosjek

28. srpnja je datum kojeg su stručnjaci dobili računanjem svjetskog prosjeka, računajući koliko se plastike reciklira u usporedbi s time koliko je se odlaže.

Nekim zemljama te statistike idu u prilog, a nekima ne.

Dan prekoračenja plastike za Dansku je 26. prosinca jer dobro upravlja plastičnim otpadom. Postoje samo četiri dana u godini kada se plastika “gubi” u odnosu na sposobnost zemlje da je reciklira.

Dan prekoračenja plastike za Nigeriju je 3. siječnja, što znači da se tijekom ostatak godine plastika jednostavno ne reciklira ili upravlja i često završi bačena u okoliš.

Više od 40 posto svjetske populacije, od 8. siječnja 2023., živi u područjima gdje je količina plastike koja se generira već premašila kapacitet za njeno upravljanje.

PHOTOS BY: Pexels / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.