Danas je Dan planeta Zemlje. Evo kako ga možete obilježiti, a da bude dobro i vama i prirodi!

GREEN_300_listici_sredina

Donosimo prijedloge

Slogan za ovogodišnji Dan planeta Zemlje glasi, “INVESTIRAJ U NAŠ PLANET“, a mi vam donosimo prijedloge na koje sve načine možete proslaviti i tako učiniti razliku. Svijet se mijenja malim koracima, od jednog čovjeka.

U više od 150 zemalja diljem svijeta danas se obilježava Dan planeta zemlje, 53. obljetnica od kada je senator iz Wisconsina, Gaylord Nelson, organizirao događaj kako bi pomogao educirati Amerikance o zaštiti okoliša. Organizirao je tada brojna predavanja i skupove diljem SAD-a.

Tako je 22. travnja 1970. godine, više od 20 milijuna Amerikanaca sudjelovalo u prvom obilježavanju Dana planeta Zemlje. Zahvaljujući tadašnjim aktivnostima diljem zemlje, sudionici su uspjeli podići svijest o važnosti zaštite okoliša toliko da je Američki kongres, samo osam mjeseci kasnije, odobrio osnivanje Agencije za zaštitu okoliša (savezne agencije posvećene politici zaštite okoliša).

Ove je godine naglasak posebno stavljen na Generaciju Z, koja je predstavljena kao svojevrsna inspiracija zbog činjenice da je 45 posto pripadnika te generacije prestalo kupovati od robnih marki s lošom etičkom praksom i praksom održivosti.

Slogan za ovogodišnji Dan planeta Zemlje glasi, “INVESTIRAJ U NAŠ PLANET“, a mi vam donosimo prijedloge na koje sve načine možete proslaviti.

Sudjelujete u akcijama

Svake se godine na Dan planeta Zemlje organizira nekoliko volonterskih akcija čišćenja okoliša ili sadnje drveća. U čast praznika, volonteri se okupljaju i svojim primjerom podižu svijest o pitanjima zaštite okoliša, ali i klimatskih izazova koji su sve više pred nama.

Primjerice, akcija Rezolucija zemlja ove će godine biti još veća i masovnija. Riječ je o ekološkoj akciji čišćenja koju organizira Večernji list u suradnji s ekološkim udrugama i drugim partnerima projekta tijekom cijele godine. Vrhunac akcije očekuje se upravo na Dan planeta Zemlje 22. travnja, kada će tisuće ljudi, od Slavonije, Međimurja do Istre i Dalmacije; zasukati rukave i učiniti svijet barem malo zelenijim.

Zagrepčani se mogu javiti udruzi Vestigium koja organizira sadnju cvijeća u periodu od 10-13 sati. Koristit će se povišene gredice od recikliranih materijala, a za dodatne informacije možete im se javiti putem Facebook stranice.

Izbacite meso

Način prehrane uvelike utječe na naš planet. Mesna industrija jedan je od najvećih zagađivača na svijetu, a stočarstvo je odgovorno za značajne emisije metana, snažnog stakleničkog plina. Osim toga, mesna je industrija odgovorna i za čak tri puta više otpada od cijele ljudske populacije godišnje.

Koriste se velike količine energije za proizvodnju umjetnog gnojiva, a problem je i deforestacija za stvaranje novih industrijskih pogona i prostora za uzgoj stoke. U takvim lancima životinje se najčešće drže u nehumanim uvjetima.

Stoga pokušajte barem na jedan dan izbaciti meso s vašeg jelovnika. Svijet se mijenja malim koracima, od jednog čovjeka.

Podizanje svijesti i smanjenje konzumacije životinja nudi mjerljive rezultate. Ako želite otići korak dalje, pokušajte uzgojite vlastiti vrt kako biste imali vrhunsko iskustvo lokalne organske hrane. No, u tom ćete slučaju, dakako, morati odvojiti više vremena od jedne subote.

Prosvjedujte! 

Zelena akcija poziva sve da im se pridruže na prosvjedu koji će se održati u 16 sati na Strossmayerovom trgu u Zagrebu. Pod parolom “Dignimo glas, ne temperaturu!”, cilj prosvjeda je pozvati Vladu da donese zeleni plan za Hrvatsku te da Hrvatski sabor proglasi klimatsko izvanredno stanje.

Osim govora organizatora, možete očekivati i koncert Elementala, ABOP-a i Zbora Domaćigosti, a atmosferu će dodatno zagrijavati ekipa iz kolektiva Drum’n’bijes, navode organizatori.

Riješite se nepotrebnih stvari

Sigurno kod kuće imate odjeću i predmete koje više ne koristite, stoga ovu subotu možete iskoristiti za raščišćavanje ormara i ladica.

Odjeću koju više ne nosite, a koja je i dalje upotrebljiva, možete donirati. Na taj ćete način sudjelovati u second hand krugu, koji je danas sve popularniji.

Ako se pitate zašto je raščišćavanje održivo, to je zbog minimalističkog načina života kojim bismo svi trebali težiti. Drugim riječima, istupanje iz potrošačkog kruga i odluka ne sudjelovati u štetnom ciklusu kupnje stvari koje na kraju završavaju na odlagalištu otpada.

PHOTOS BY: Unsplash, Pixsell Photo - Press, Zelena akcija / Sva prava pridržana

Vezani članci

Naša web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje moguće korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima koje koristimo možete pronaći u našim Pravilima privatnosti.